15.09.2023 SPRÁVY

VIDEO: Žltačka sa šíri: Okrem Lesíčka postihuje aj Červenicu a Tuhrinu.

Foto: Gipsy Television

V obci Lesíček sa žltačka, často označovaná ako choroba špinavých rúk, začala šíriť na začiatku školských prázdnin. Dotkla sa predovšetkým detí vo veku do 15 rokov, pričom bolo identifikovaných 43 prípadov.

"V obci sme nariadili očkovanie pre osoby vo veku od 1 do 15 rokov a zakázali hromadné podujatia," uviedol pre Gipsy Television prešovský regionálny hygienik Jozef Varga. Avšak žltačka sa neobmedzila len na Lesíček. Hygienici zaznamenali ďalšie prípady v obciach Červenica a Tuhrina.

"V obci Červenica evidujeme tri pozitívne prípady a v obci Tuhrina šesť pozitívnych prípadov," ozrejmil regionálny hygienik. Aj v týchto obciach bol nariadený lekársky dohľad pre obyvateľov vo veku od 1 do 15 rokov a zakázanie hromadných podujatí na 50 dní, čo je maximálna inkubačná doba ochorenia.

"Robíme všetko preto, aby sme zabezpečili všetkych protiepidemické opatrenia. Komunikujeme z obcami, lekármi, s poštou, obchodmi, školami a škôlkami. Nariaďujeme dezinfekciu v týchto zariadeniach a snažíme sa ochorenie udržať pod kontrolou," povedal pre Gipsy Television.

Žltačka (v medicíne známa ako hepatitída) je zápal pečene, ktorý môže byť spôsobený viacerými faktormi, vrátane vírusov, toxínov alebo alkoholu. Existuje niekoľko typov vírusovej hepatitídy, a to:
  1. Hepatitída A (HAV): Je zvyčajne mierneho priebehu a prenáša sa najčastejšie kontaminovanou vodou alebo jedlom. Často sa označuje ako "choroba špinavých rúk", pretože môže byť dôsledkom zanedbania osobnej hygieny. Vakcína je dostupná na prevenciu tohto typu hepatitídy.

  2. Hepatitída B (HBV): Prenáša sa cez telesné tekutiny, ako je krv, semeno alebo vaginálny výtok. Môže spôsobiť chronické ochorenie a viesť k vážnym zdravotným problémom, ako je cirhóza alebo rakovina pečene. Vakcína proti HBV je široko dostupná.

  3. Hepatitída C (HCV): Podobne ako HBV sa prenáša cez telesné tekutiny. Mnoho ľudí s HCV nakoniec rozvinie chronickú hepatitídu, ktorá môže viesť k cirhóze alebo rakovine pečene.

  4. Hepatitída D (HDV): Tento vírus môže infikovať iba osoby, ktoré už sú infikované HBV.

  5. Hepatitída E (HEV): Je podobná HAV v tom, že sa často prenáša kontaminovanou vodou.

Príznaky žltačky môžu zahŕňať žlté sfarbenie pokožky a očí, tmavý moč, svetlú stolicu, únava, bolesť v bruchu, strata chuti do jedla, nevoľnosť, zvracanie a horúčka. Dôležité je poznamenať, že nie všetky formy žltačky sú kontagiózne, a preto je dôležité rozlišovať medzi rôznymi typmi hepatitídy a ich príčinami.


Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.