02.11.2021 SPRÁVY

VIDEO: Ženy, ktoré lekári mali nezákonne sterilizovať, dodnes trpia. Navštívili sme niektoré z nich.

Foto: Gipsy Television/RTVS

Ženy, ktoré boli bez svojho vedomia pripravené o možnosť mať dieťa, dlhé roky čakajú na spravodlivosť. Niektoré sa obrátili na naše, ale i na medzinárodné súdy a so žalobami uspeli. Keďže poškodených žien môže byť na Slovensku veľa, začína sa hovoriť o ich plošnom finančnom odškodnení.

Veronika Cibríková pochádza z Jarovníc. Pred vyše 20 rokmi otehotnela. Narodiť sa jej malo druhé dieťa. "Keď som rodila prvé dieťa, všetko bolo dobré. Keď som šla s druhým dieťaťom na sálu, tak mi povedali, že budem mať sterilizáciu. Ja som sa pýtala, že čo to je sterilizácia, že sa toho bojím a povedali mi, že nebojte sa, to je sterilizácia," povedala pre Gipsy Television Veronika Cibríková. 

Zlú skúsenosť má aj Jana Červeňáková a Jana Husárová. Aj ony pochádzajú z Jarovníc pri Prešove. "Mala som devätnásť rokov, bola som mladá, nie stará. Chcela som mať ešte deti, ale oni mi povedali, že po tom cisárskom reze ich mať nemôžem. Keď som to počula, ta som bola hotová. Bola som v šoku. Plakala som, pretože som mala len tri deti a to mi je málo, pretože ony dospeli a teraz som zostala sama. Moje deti mi nedajú ich deti, ony už majú svoje rodiny. Ja chcem rodiť, ale už nemôžem mať deti, pretože mi zobrali tú možnosť," povedala Jana Červeňáková.

"Mala som štrnásť rokov, keď som šla prvýkrát do pôrodnice. Vtedy sa nič nestalo a prišla som domov. Šla som rodiť svoje druhé dieťa v šestnástich rokoch. Doniesli mi moju zdravotnú kartu, ktorú som nikdy nepodpísala a doktorka mi prišla oznámiť, že už nemôžem mať deti, pretože ak áno, tak by som zomrela ja alebo to dieťa," uviedla nášmu štábu Jana Husárová. 

Nezákonnými sterilizáciami sa už takmer dve dekády zaoberá Poradňa pre občianske a ľudské práva z Košíc. Jej pracovníci za toto obdobie našli desiatky poškodených žien. Úrad komisára rady Európy pre ľudské práva poukázal na problém nezákonných sterilizácií ešte v roku 2003. Už vtedy žiadal, aby Slovensko našlo spôsob, ako odškodniť ženy, ktorým lekári mali vziať možnosť mať deti.

Téma nezákonných sterilizácií sa po rokoch opäť dostáva do pozornosti. Verejná ochrankyňa práv spojila sily s poslancom národnej rady. Chcú spoločne dosiahnuť, aby sa poškodené ženy dočkali akej-takej spravodlivosti. Česko sa už s problémom vysporiadalo. Tento rok prijalo zákon, ktorý mu umožní finančne odškodniť ženy, ktoré nedobrovoľne pripravili o možnosť mať dieťa. Legislatíva vstúpi do platnosti od Nového roka. Výška finančnej kompenzácie nie je známa. Tamojšia pracovná skupina bude prípady posudzovať individuálne. 

Celú reportáž si môžete pozrieť vo štvrtok o 8.00 hodine na Dvojke/RTVS. K sledovaniu rómskeho magazínu vás pozýva Petra Šarköziová.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.