18.12.2020 SPRÁVY

VIDEO: Takúto reportáž zrejme v správach žiadnej televízie neuvidíte.

Foto: Gipsy Television

Obyvatelia obce Spišské Tomášovce môžu ísť príkladom. Takmer všetci tamojší Rómovia pracujú alebo podnikajú. Rodiny požiadali o hypotéky a spolu s našetrenými peniazmi si postavili krásne domy.  

Veľa ľudí zo Spišských Tomášoviec si aj svojpomocne stavia domy. Ako tvrdia, nespoliehajú sa na pomoc od štátu. „Prerábali sme tento domček svojpomocne takmer štyri roky. Manžel pracuje vo Vagónke, ja takisto pracujem. Naše deti si takisto postavili pekné domčeky. Každí pracujeme a od štátu nič nechceme,“ povedala pre Gipsy Television Monika Pechová, obyvateľka obce Spišské Tomášovce.

Samotní Rómovia priznávajú, že ak by nemali záujem o prácu, kvalita ich života by sa nezlepšila. "Tamojší Rómovia sa snažia mať lepšie. Pracujú a väčšinou vo fabrikách alebo podnikajú,“ povedala ďalšia tamojšia obyvateľka Renáta Dudášová.

Snahu Rómov kvitujú aj tamojší Nerómovia. "V Tomášovciach žijem päť rokov. Bývam medzi Rómami, som Neróm a vidím, ako sa títo ľudia snažia," uviedol Martin Dudáš v rozhovore pre Gipsy Television. Tamojší Rómovia ďakujú svojim rodičom. Vraj si žijú dobre kvôli nim. Ľuďom sa ale nepáči, že niektoré celoštátne médiá o Rómoch informujú len v negatívnom kontexte.

„Ešte som nevidela, aby v televízii ukázali naozaj pekné domy. Ukazujú len chatrče, špinavých Rómov, takých čo nechcú dobre žiť,“ povedala Monika Pechová. 



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ricardo Kwiek zúri. Organizátor festivalu v Chomutove ho údajne oklamal.

Nemecký spevák, Ricardo Kwiek, má ťažké srdce na organizátora rómskeho festivalu, ktorý sa uskutočnil uplynulý piatok v Chomutove.