18.12.2020 SPRÁVY

VIDEO: Takúto reportáž zrejme v správach žiadnej televízie neuvidíte.

Foto: Gipsy Television

Obyvatelia obce Spišské Tomášovce môžu ísť príkladom. Takmer všetci tamojší Rómovia pracujú alebo podnikajú. Rodiny požiadali o hypotéky a spolu s našetrenými peniazmi si postavili krásne domy.  

Veľa ľudí zo Spišských Tomášoviec si aj svojpomocne stavia domy. Ako tvrdia, nespoliehajú sa na pomoc od štátu. „Prerábali sme tento domček svojpomocne takmer štyri roky. Manžel pracuje vo Vagónke, ja takisto pracujem. Naše deti si takisto postavili pekné domčeky. Každí pracujeme a od štátu nič nechceme,“ povedala pre Gipsy Television Monika Pechová, obyvateľka obce Spišské Tomášovce.

Samotní Rómovia priznávajú, že ak by nemali záujem o prácu, kvalita ich života by sa nezlepšila. "Tamojší Rómovia sa snažia mať lepšie. Pracujú a väčšinou vo fabrikách alebo podnikajú,“ povedala ďalšia tamojšia obyvateľka Renáta Dudášová.

Snahu Rómov kvitujú aj tamojší Nerómovia. "V Tomášovciach žijem päť rokov. Bývam medzi Rómami, som Neróm a vidím, ako sa títo ľudia snažia," uviedol Martin Dudáš v rozhovore pre Gipsy Television. Tamojší Rómovia ďakujú svojim rodičom. Vraj si žijú dobre kvôli nim. Ľuďom sa ale nepáči, že niektoré celoštátne médiá o Rómoch informujú len v negatívnom kontexte.

„Ešte som nevidela, aby v televízii ukázali naozaj pekné domy. Ukazujú len chatrče, špinavých Rómov, takých čo nechcú dobre žiť,“ povedala Monika Pechová. 



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.