07.05.2020 SPRÁVY

VIDEO: Rómsky lekár z New Yorku pomáha pacientom, ktorí majú COVID-19.

Foto: NYU Langone Health

Imunológ a alergológ Sujan Patel má rómske a indické korene. V New Yorku slúži v nemocnici ako dobrovoľník na oddelení s pacientmi, ktorí majú nový koronavírus. 

Sujan Patel taktiež vyučuje na Lekárskej fakulte v New Yorku. Patel má taktiež atestáciu z internistického odboru a pediatrie. V Spojených štátoch amerických prednáša na celoštátnych lekárskych konferenciách. Taktiež je konzultantom organizácie s názvom Príbuzní rómskych a sintských obetí rómskeho holokaustu.

Pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 si v štáte New York vyžiadala už viac ako 19.000 úmrtí. Toto číslo však podľa agentúry AP nezahŕňa viac ako 5300 obetí, ktoré sú spájané s koronavírusom, ale laboratórne testy u nich nákazu nepotvrdili.

"Je veľa ľudí, ktorí ochorejú na COVID-19 a majú minimálne ťažkosti. Iní pacienti sú zase vo vážnom zdravotnom stave. Lekári často nevedia povedať, ktorý pacient na tom bude horšie a prečo. V New Yorku momentálne na koronavírus zomiera veľmi veľa ľudí. K 21. aprílu to bolo 10-tisíc. V tejto chvíli je to tu ako počas vojny," povedal lekár Sujan Patel v rozhovore s Petrou Gelbart, ktorá taktiež pracuje v zdravotníctve a vyučuje na vysokej škole Ramapo v New Jersey.

Vypočujte si celý rozhovor s rómskym lekárom



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.