07.05.2020 SPRÁVY

VIDEO: Rómsky lekár z New Yorku pomáha pacientom, ktorí majú COVID-19.

Foto: NYU Langone Health

Imunológ a alergológ Sujan Patel má rómske a indické korene. V New Yorku slúži v nemocnici ako dobrovoľník na oddelení s pacientmi, ktorí majú nový koronavírus. 

Sujan Patel taktiež vyučuje na Lekárskej fakulte v New Yorku. Patel má taktiež atestáciu z internistického odboru a pediatrie. V Spojených štátoch amerických prednáša na celoštátnych lekárskych konferenciách. Taktiež je konzultantom organizácie s názvom Príbuzní rómskych a sintských obetí rómskeho holokaustu.

Pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 si v štáte New York vyžiadala už viac ako 19.000 úmrtí. Toto číslo však podľa agentúry AP nezahŕňa viac ako 5300 obetí, ktoré sú spájané s koronavírusom, ale laboratórne testy u nich nákazu nepotvrdili.

"Je veľa ľudí, ktorí ochorejú na COVID-19 a majú minimálne ťažkosti. Iní pacienti sú zase vo vážnom zdravotnom stave. Lekári často nevedia povedať, ktorý pacient na tom bude horšie a prečo. V New Yorku momentálne na koronavírus zomiera veľmi veľa ľudí. K 21. aprílu to bolo 10-tisíc. V tejto chvíli je to tu ako počas vojny," povedal lekár Sujan Patel v rozhovore s Petrou Gelbart, ktorá taktiež pracuje v zdravotníctve a vyučuje na vysokej škole Ramapo v New Jersey.

Vypočujte si celý rozhovor s rómskym lekárom



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ricardo Kwiek zúri. Organizátor festivalu v Chomutove ho údajne oklamal.

Nemecký spevák, Ricardo Kwiek, má ťažké srdce na organizátora rómskeho festivalu, ktorý sa uskutočnil uplynulý piatok v Chomutove.