29.12.2021 SPRÁVY

VIDEO: Rómovia si stavajú domy vďaka mikropôžičkám. Boli sme sa na ne pozrieť.

Foto: Gipsy Television

Mikropôžičky už pomohli viacerým rómskym rodinám. Vďaka nim sa naučili šetriť si peniaze, ale čo hlavné, umožnili im postaviť si domy, o ktorých doteraz mohli len snívať. Ľudia, ktorí bývali buď na nelegálnych pozemkoch, alebo v chatrčiach teraz hovoria, že konečne žijú tak, ako sa patrí.

Mikropôžičky Rómom poskytuje Slovenská sporiteľňa prostredníctvom organizácie Dom.ov. V obci Rankovce ich dostalo 28 rodín. Tie si museli minimálne dva roky šetriť po 50 eur mesačne. Tým mali dokázať, že budú vedieť mikropôžičku splatiť. Ak sa im to podarilo, banka im úver vo výške 13-tisíc eur dala.

Rodina z peňazí následne musela kúpiť stavebný materiál. Na celý proces vždy dohliada koordinátor projektu. Pýtali sme sa ho, čo bolo najťažšie na jeho práci. „Motivovanie k šetreniu počas toho jedného roka, ktorý je stanovený. Dbať na finančnú gramotnosť a hlavne oddlžovanie tých ľudí, keď majú nejaké nedoplatky a exekúcie,“ povedal pre Gipsy Television František Turták, koordinátor projektu.

Rodiny si domy stavajú svojpomocne. Tak to bolo v prípade Ľubomíra Hanka. "Máme dve izby, kúpeľňu a taktiež kuchyňu. Dva roky sme dom stavali. Svojpomocne? Áno, aj svokor mi pomáhal a rodina. Mám svoj dom a aj pozemok, všetko je legálne,“ povedal obyvateľ Rankoviec pre Gipsy Television.

Organizácia Dom.ov je aj kontaktnou osobou medzi rodinami a obcou. Bez tejto spolupráce by si zrejme rodiny nové domy nepostavili. „Obec pripravuje stavebné pozemky. My veľakrát pomáhame v týchto procesoch. Pomáhame vyjednávať s vlastníkmi pozemkov, pomáhame pripravovať územné plány,“ povedala metodička organizácie Františka Ondrášiková.

Do projektu sa zapojila aj Eva Koščáková z Keceroviec. Svoj dom by mala začať stavať v priebehu budúceho roka. „Asi v marci alebo a apríli budeme stavať. Tešíte sa na to? Áno. Aký domček budete mať? Bungalov,“ povedala Koščáková. Okrem nej si v Kecerovciach postaví dom aj ďalších osem rodín. „Si uvedomili, že môžu žiť lepšie. Tým pádom si zvýšila zamestnanosť. Majú svoje záhradky. Pestujú si vlastnú zeleninu,“ dodal koordinátor Turták.

Metodička organizácie Dom.ov tvrdí, že rómske rodiny majú väčší záujem o mikropôžičky a o svojpomocnú výstavbu domov ako o nájomné bývanie či o nízkoštandardné byty. „Teraz bude prebiehať výstavba v obci Kecerovce, Vtáčkovce, Bačkov. Už plánujeme program aj v obci Veľká Ida, volajú nás na Zemplín a do okresu Vranov nad Topľou," dodala Františka Ondrášiková.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.