18.08.2020 SPRÁVY

VIDEO: Pred siedmimi rokmi zomrel najvýznamnejší Róm, lekár Ján Cibuľa.

Foto: Rodinný archív J. Cibuľu/ Gipsy Television 

V čase, keď rodičia Jána Cibuľu očakávali ďalší prírastok do rodiny, jeho matka navštívila vešticu. Tá vtedy ešte malému Jánovi predpovedala, že sa z neho stane baro raj, čo v preklade znamená veľký človek. V tej dobe to u Rómov znamenalo, že sa z Jána stane skvelý a známy hudobník, čo bol v rómskej komunite najvyšší sociálny status. Osud to ale zariadil inak. Stal sa z neho významný politik a lekár. 

Ján Cibuľa ukončil štúdium na gymnáziu maturitnou skúškou. Následne bol ako prvý Róm v Československu prijatý na Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Cibuľa mal štyroch súrodencov. Inšpiráciou bol pre mladšiu sestru Adelu, ktorá neskôr začala študovať na rovnakej fakulte ako jej najstarší brat.

Jána Cibuľa už ako lekára internistu neskôr vyslali na výpomoc do bývalej Nemeckej demokratickej republiky. Práve toto niekoľkoročné pôsobenie v NDR výrazne ovplyvnilo jeho život, pretože dlhé odlúčenie od rodiny vážne narušilo jeho manželstvo. Cibuľa mal už v tom čase dve deti.


Zdroj: Rodinný Archiv J. Cibuľu/Gipsy Television

Vo Švajčiarsku najskôr pracoval ako vedecký pracovník. Neskôr v krajine urobil nostrifikačnú skúšku z internistického odboru, aby mu už získané vzdelanie vo Švajčiarsku uznali. Prvú ordináciu si otvoril v meste Blumenstein a následne v Berne, kde pôsobil viac ako tri dekády. V tomto meste bol Ján Cibuľa obľúbeným a vyhľadávaným lekárom špecialistom.

Cibuľa sa vo Švajčiarsku stal opäť otcom. Jeho životné skúsenosti z Československa ho prinútili k tomu, aby sa zaujímal o sociálny, kultúrny a národnostný rozvoj rómskeho etnika. Cibuľa už v čase vysokoškolského štúdia organizoval študentský protest, ktorým chcel upozorniť na zlé sociálne postavenie Rómov v Československu. Protest organizoval v roku 1946 počas prvomájových osláv. V tomto roku sa konali voľby do ústavodarného národného zhromaždenia.

Aj keď Ján Cibuľa žil vo Švajčiarsku, nebol mu ľahostajný osud československých Rómov. Na konci Pražskej jari, keď došlo k postupnému uvoľneniu politickej situácie v Československu, založil s ďalšími intelektuálmi v roku 1968 Zväz Cigánov-Rómov.


Zdroj: Rodinný Archiv J. Cibuľu/Gipsy Television

Aktivity Zväzu Cigánov-Rómov boli násilne prerušené vstupom spojeneckých vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v auguste v roku 1968. Aj napriek tomu sa Ján Cibuľa aktívne zapájal do činností, ktoré mali smerovať k tomu, aby sa Rómovia zjednotili, ale už na medzinárodnej úrovni. Pomáhal založiť Medzinárodnú rómsku úniu. O tri roky neskôr už Cibuľa spoluorganizoval v britskom Orphingtone prvé stretnutie delegátov z viacerých krajín. Dohodli sa na jednotnom pomenovaní Róm, na hymne a vlajke. O sedem rokov neskôr Medzinárodná rómska únia už organizovala prvý oficiálny kongres v Ženeve. Zúčastnilo sa na ňom 24 delegátov. Kongres sledovali všetky významné svetové médiá. Delegáti schválili hlavné ciele Medzinárodnej rómskej únie vo forme tzv. Ženevských princípov v rómskom jazyku, ktoré boli neskôr preložené aj do iných jazykov. Za svojho predsedu si delegáti zvolili Jána Cibuľu.


Syn J. Cubuľu prevzal štátne vyznamenanie od prezidentky SR Z. Čaputovej. Foto: TASR

Rodák z Klenovca vo svojom úsilí napriek náročnej práci lekára a rodine nepoľavoval. O rok neskôr financoval cestu 12-člennej delegácie do sídla Organizácie spojených národov v New Yorku. Cieľom bolo, aby OSN uznala Rómov za národ a aby ich organizáciu prijala za svojho člena v skupine mimovládnych organizácií so štatútom pozorovateľa.

Sen Jána Cibuľu sa naplnil 4. marca 1979. On sám sa zároveň stal vyslancom Medzinárodnej rómskej únie pri OSN v Ženeve. Ján Cibuľa zomrel 18. augusta 2013.

Pozrite si exkluzívny rozhovor so synom Jána Cibuľu.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.