04.10.2022 SPRÁVY

VIDEO: Parlament prijal definíciu protirómskeho rasizmu.

Ilustračné foto Gipsy Television

Parlament prijal definíciu protirómskeho rasizmu. Definuje prejavy ako skresľovanie, popieranie genocídy Rómov či stereotypizáciu Rómov ako osôb, ktoré sa dopúšťajú kriminálneho správania.

Pomôže rozpoznať protirómske stereotypy a je využiteľná aj v boji proti nenávistným prejavom voči Rómom. Definíciu vypracovala Medzinárodná aliancia pre pripomínanie holokaustu – IHRA a Slovensko je jednou z jej 35 členských krajín.

Podpredseda Parlamentného výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny Peter Pollák ml. (OĽaNO) tvrdí, že situácia Rómov na Slovensku nie je dobrá od rozdelenia Československa a politici sa radi venovali rómskej tematike vtedy, keď potrebovali politické body v predvolebných kampaniach.

"Jedným z kľúčových problémov sú postoje ľudí voči rómskej komunite, ktoré sú častokrát rasistické. Protirómsky rasizmus tu existuje už stáročia a predstavuje kritickú prekážku začlenenia Rómov do spoločnosti," povedal Pollák ml.

Rasizmus je podľa poslanca kritickou prekážkou začlenenia Rómov do spoločnosti, bráni im využívať rovnaké práva a príležitosti. Dodal, že prijatá definícia nie je právne záväzná. "Ale je praktickým nástrojom, ktorý môže pomôcť posilniť povedomie verejnosti o probléme protirómskeho rasizmu v spoločnosti," priblížil. Súčasťou definície je 12 príkladov rasizmu, vďaka ktorým by sa mali dať rozpoznať protirómske stereotypy, ako aj nenávistné prejavy voči Rómom.

Pracovnú definíciu protirómskeho rasizmu vypracovala Medzinárodná aliancia pre pripomínanie holokaustu (IHRA). Protirómsky rasizmus je podľa definície prejavom individuálnych prejavov a činov, ako aj inštitucionálnych politík a praktík marginalizácie, vylúčenia, fyzického násilia, znevažovania a devalvácie rómskych kultúr a životného štýlu, ako aj nenávistných prejavov zameraných na Rómov či iných jednotlivcov a skupiny, ktoré boli vnímané, stigmatizované alebo prenasledované počas nacistickej éry a aj v súčasnosti ako "Rómovia". To vedie podľa definície k zaobchádzaniu s Rómami ako s údajnou cudzou skupinou a spája ich so sériou "pejoratívnych stereotypov a skreslených obrazov, ktoré predstavujú špecifickú formu rasizmu".



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.