13.04.2023 SPRÁVY

VIDEO: Na cestách už môžete stretnúť nové policajné autá.

Policajti dostali prvé kusy áut s novým polepom. Ministerstvo vnútra zakúpilo 150 ks vozidiel Kia Ceed SW 1,5 – GDI z rozpočtu rezortu vnútra.

Ide o vozidlá nižšej strednej triedy vo verzii combi. Prvých 37 vozidiel z ktorých je 29 v policajnom prevedení, nový polep, žlto-modrý vizuál a 8 v civilnom prevedení určených pre útvary rezortu vnútra dnes príslušníkom Policajného zboru odovzdal minister vnútra SR Roman Mikulec, štátny tajomník Tomáš Oparty a prezident Policajného zboru Štefan Hamran. Ostatné  vozidlá  v novom dizajne budú odovzdávané postupne po úprave na policajné prevedenie s príslušenstvom, ktoré prebieha v automobilových opravovaniach MV SR.

„Vozidlá budú pridelené na krajské riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave, Nitre a Trnave a tiež útvarom MV SR, Národnej centrále osobitných druhov kriminality, sekcii krízového riadenia a Vikariátu ordinariátu ozbrojených síl SR. Nahrádzajú zastaraný vozový park, ktorý je potrebné zmodernizovať. Súčasné investície v budúcnosti prinesú úsporu prevádzkových nákladov. Som nesmierne rád, že sa nám darí plniť to, čo sme sľúbili a teda zlepšovať podmienky príslušníkom Policajného zboru na prácu, čoho súčasťou sú aj nové kvalitné vozidlá v novom dizajne,“ povedal minister vnútra SR Roman Mikulec.

Cena za 150 ks vozidiel je 3 429 000 eur, pričom cena jedného vozidla, presný typ a výbava, Kia Ceed SW 1,5T-GDI M6 výkon 117 kW výbava Gold + LED pack je 22 860,- Eur s DPH. Zahŕňa servis na 5 rokov, resp. 150 000 najazdených km, set zimných originálnych diskov s pneumatikami a metalickú farbu.

„Zo zakúpených 150 kusov vozidiel je 100 áut upravených na policajné prevedenie s príslušenstvom v novom dizajne, žlto–modrý vizuál policajných vozidiel. Súčasťou výbavy týchto vozidiel je VRZ1 - svetelné a zvukové výstražné zariadenie s určením pre Políciu SR, nový polep, žlto-modrý vizuál, príprava na rádio stanicu, kamera za čelným sklom, zosilnené poťahy, opačné zapínanie bezpečnostného pásu vzadu, tmavé slnečné fólie, hasiaci prístroj. Tieto vozidlá budú pridelené na priamy výkon na krajské riaditeľstva Policajného zboru a Prezídium Policajného zboru,“ povedal šéf rezortu Roman Mikulec.

Ďalších 50 kusov vozidiel  je v civilnom prevedení  určených pre plnenie služobných úloh útvarov PPZ a MV SR, z toho 20 ks je upravených a ich súčasťou sú tzv. skryté majáky , príprava na rádio stanicu.

„Občania v najbližších dňoch vo vyššom počte zaregistrujú v uliciach policajné autá s bielo-zeleným a žlto-modrým dizajnom súbežne. Je to výrazný posun, približujeme sa k štandardom naprieč Európou, kde tieto farby používajú. Reflexné vlastnosti na nových autách majú obe farby aj nápis polícia. Na novom dizajne sme úzko spolupracovali s policajným zborom,“ povedal štátny tajomník MV SR Tomáš Oparty.

„Služobné cestné vozidlá sú pre prácu polície nevyhnutnosťou. Som rád, že sa nám darí postupne dosluhujúce vozidlá obmieňať za nové modernejšie, ktoré reflektujú požiadavky súčasnosti. V prípade nových vozidiel ide o posun aj v oblasti dizajnu polepov a ich farebného vyhotovenia, ktoré je v Európe štandardom. Nové vozidlá sú primárne určené pre policajtov zo základných útvarov, ktorí sú s občanmi v každodennom kontakte,“ uzavrel prezident Policajného zboru Štefan Hamran.    



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.