22.01.2024 SPRÁVY

VIDEO: Bude ohrozená kultúra národnostných menšín? Ministerstvo kultúry tvrdí, že nie.

Foto: MK SR/ Gipsy Television

Bude ohrozená kultúra národnostných menšín? Pýtajú sa odborníci, ale aj mimovládne organizácie. Podľa medializovaných informácií by údajne mali zlúčiť KULTMINOR, Fond na podporu umenia a Audiovizuálny fond. Rómski poslanci preto vyzvali splnomocnenca vlády pre rómske komunity, aby to zastavil.

Fond na podporu kultúry národnostných menšín je nezávislá verejnoprávna inštitúcia. Jej úlohou je finančne podporovať kultúru všetkých 13 národnostných menšín, vrátane tej rómskej. "Naším cieľom je, aby všetky fondy pod ministerstvom kultúry fungovali efektívnejšie a transparentnejšie," povedal pre Gipsy Television hovorca ministerstva kultúry Pavol Čorba.

Podľa medializovaných informácií, by Fond na podporu kultúry národnostných menšín mali zlúčiť s Fondom na podporu umenia a Audiovizuálnym fondom. "Zatiaľ som nebola kontaktovaná z ministerstva kultúry, s tým, že ja som oslovila ministerstvo kultúry a predbežne je stanovený termín stretnutia s generálnym tajomníkom osobného úradu," uviedla Alena Kotvanová, riaditeľka Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.



Hovorca rezortu kultúry tvrdí, že plánujú zvolať odbornú verejnú diskusiu so zástupcami dotknutých skupín. "Až po výstupe z týchto diskusií budeme môcť hovoriť o konkrétnych zmenách," vysvetlil Pavol Čorba.

Prvé takéto diskusie o zlúčení fondov by mali byť v priebehu niekoľkých týždňov. Rómski poslanci z politickej strany Slovensko o zlúčení KULTMINORu nechcú počuť. "Vnímam to ako krok, ktorý smeruje k tomu, aby tieto fondy boli ovládané politicky a mocensky, čo nie je dobré," povedal v rozhovore pre Gipsy Television Lukáš Bužo, poslanec NR SR.

Poslanci národnej rady pred niekoľkými týždňami vyzvali splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, aby zlúčenie fondov zastavil. "Idú sa zavádzať novoty, ktoré sa chystajú a ktoré ešte nie sú platné ani v zákone a ten zákon sa bude riešiť niekedy v lete," povedal splnomocnenec Alexander Daško. 



Riaditelia fondov, ktorých sme oslovili teda žiadne detailne informácie o zámere ministerstva kultúry nemajú. "Neviem v čom spočíva ten návrh a určite by sme na teraz preferovali byť samostatná inštitúcia, pretože máme svoje veci a problémy, ktoré potrebujeme riešiť a aj vízie fungovania a myslím si, že teraz nie je čas na takéto rozsiahle zmeny," povedal Róbert Špoták, riaditeľ Fondu na podporu umenia.

Pozrite si reportáž.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.