24.09.2022 SPRÁVY

VIDEO: Ak sa starostovia a primátori nespamätajú, Slovensko môže prísť o rómske eurofondy.

Foto: Gipsy Television

Európska komisia má v tom jasno! Životná úroveň chudobných Rómov sa na Slovensku musí v priebehu niekoľkých rokov zlepšiť. Ak sa tak nestane, predstavitelia EK už hovoria o tom, že nám 900 miliónov zoberú a všetky procesy budú riadiť z Bruselu. Pre Slovensko by to v takomto prípade bola veľká hanba.

Na riešenie rómskej problematiky pôjde 900 miliónov eur. Veľké kompetencie v čerpaní peňazí dostane Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity, ktorý bude mať silné slovo pri príprave výziev či výbere projektov.

Keďže ide o doteraz najväčšiu sumu peňazí, ktorá z eurofondov pôjde na rómsku témá, na Slovensku vzniknú regionálne centrá. Ich pracovníci budú starostom a primátorom pomáhať s prípravou a realizáciou projektov. Vláda tiež dávnejšie rozhodla, že mestá a obce na tieto projekty nebudú musieť doplácať z vlastných rozpočtov. 

"Doteraz sa robili čiastočné projekty, ktoré neboli dobre pripravené a starostovia nemali podporu. Zásadná zmena znamená integrované projekty. Časť z nich budú tvrdé investície, časť mäkké investície, čiže peniaze do zručností, na asistentov a podporu zamestnávania," uviedla Veronika Remišová, ministerka investícií.

V poslednom čase na Slovensko prichádzajú delegácie z Európskeho parlamentu. Navštevujú rómske osady. To čo v nich videli ich utvrdzuje v tom, že Slovensko musí k riešeniu rómskej chudoby pristupovať zodpovedne. "Ak Slovensko nebude schopné realizovať tieto projekty, tak Európska komisia prevziať celú realizáciu a tieto eurofondy bude mať na starosti samotný Brusel a nie Slovensko," povedal pre Gipsy Television europoslanec Peter Pollák. 

Európska komisia už pred časom pre Gipsy Television potvrdila, že je toto jej priorita, teda, aby slovenskí Rómovia žili v adekvátnych podmienkach, pretože za posledné roky k nám tiekli milióny eur a situácia sa nezlepšila „Podľa nás nebolo vynaložené dostatočné množstvo investícií a vidíme tiež, že dôvodom, prečo investície neboli dostatočne efektívne využité, sú ministri v rezortoch. Preto si myslíme, že je veľmi dôležité, aby tam bola politická vôľa, ich zapojenie sa a silná stratégia v týchto odvetviach, aby sa problémy odstránili. Je veľmi dôležité, aby tieto nevyhnutné investície boli využité správne,“ povedal pre Gipsy Television hovorca Európskej komisie, Stefan de Keersmaecker.

Pozrite si rozhovor s europoslancom Petrom Pollákom.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.