24.09.2022 SPRÁVY

VIDEO: Ak sa starostovia a primátori nespamätajú, Slovensko môže prísť o rómske eurofondy.

Foto: Gipsy Television

Európska komisia má v tom jasno! Životná úroveň chudobných Rómov sa na Slovensku musí v priebehu niekoľkých rokov zlepšiť. Ak sa tak nestane, predstavitelia EK už hovoria o tom, že nám 900 miliónov zoberú a všetky procesy budú riadiť z Bruselu. Pre Slovensko by to v takomto prípade bola veľká hanba.

Na riešenie rómskej problematiky pôjde 900 miliónov eur. Veľké kompetencie v čerpaní peňazí dostane Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity, ktorý bude mať silné slovo pri príprave výziev či výbere projektov.

Keďže ide o doteraz najväčšiu sumu peňazí, ktorá z eurofondov pôjde na rómsku témá, na Slovensku vzniknú regionálne centrá. Ich pracovníci budú starostom a primátorom pomáhať s prípravou a realizáciou projektov. Vláda tiež dávnejšie rozhodla, že mestá a obce na tieto projekty nebudú musieť doplácať z vlastných rozpočtov. 

"Doteraz sa robili čiastočné projekty, ktoré neboli dobre pripravené a starostovia nemali podporu. Zásadná zmena znamená integrované projekty. Časť z nich budú tvrdé investície, časť mäkké investície, čiže peniaze do zručností, na asistentov a podporu zamestnávania," uviedla Veronika Remišová, ministerka investícií.

V poslednom čase na Slovensko prichádzajú delegácie z Európskeho parlamentu. Navštevujú rómske osady. To čo v nich videli ich utvrdzuje v tom, že Slovensko musí k riešeniu rómskej chudoby pristupovať zodpovedne. "Ak Slovensko nebude schopné realizovať tieto projekty, tak Európska komisia prevziať celú realizáciu a tieto eurofondy bude mať na starosti samotný Brusel a nie Slovensko," povedal pre Gipsy Television europoslanec Peter Pollák. 

Európska komisia už pred časom pre Gipsy Television potvrdila, že je toto jej priorita, teda, aby slovenskí Rómovia žili v adekvátnych podmienkach, pretože za posledné roky k nám tiekli milióny eur a situácia sa nezlepšila „Podľa nás nebolo vynaložené dostatočné množstvo investícií a vidíme tiež, že dôvodom, prečo investície neboli dostatočne efektívne využité, sú ministri v rezortoch. Preto si myslíme, že je veľmi dôležité, aby tam bola politická vôľa, ich zapojenie sa a silná stratégia v týchto odvetviach, aby sa problémy odstránili. Je veľmi dôležité, aby tieto nevyhnutné investície boli využité správne,“ povedal pre Gipsy Television hovorca Európskej komisie, Stefan de Keersmaecker.

Pozrite si rozhovor s europoslancom Petrom Pollákom.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ricardo Kwiek zúri. Organizátor festivalu v Chomutove ho údajne oklamal.

Nemecký spevák, Ricardo Kwiek, má ťažké srdce na organizátora rómskeho festivalu, ktorý sa uskutočnil uplynulý piatok v Chomutove.