07.02.2024 SPRÁVY

V Trebišove vznikne ďalšia segregovaná škola. Tvrdia ľudskoprávne organizácie.

Zdroj: ZŠ I. Krasku

V Trebišove chcú postaviť vedľa súčasnej základnej školy, v tamojšej osade, ďalšiu základnú školu. Ľudskoprávne organizácie vyzvali Európsku komisiu, aby zastavila výstavbu.

Základnú školu na ulici Ivana Krasku navštevujú len rómske deti. Keďže je ich veľa, 364 žiakov sa vzdeláva v poobedných hodinách. Mesto sa preto uchádzalo o eurofondy, aby za ne mohlo postaviť ďalšiu budovu na ulici Jesennej ulici. Ľudskoprávne organizácie s tým nesúhlasia. 

"Sme presvedčení a presvedčené, že vybudovanie novej základnej školy v danej lokalite prehĺbi už existujúcu segregáciu rómskych detí vo vzdelávaní. Okrem toho prispeje k ďalšej fyzickej izolácii rómskeho obyvateľstva mesta," uviedla organizácia Amnesty International. 

Mestu Trebišov odkleplo financie ministerstvo investícii. Samospráva spustila koncom vlaňajšieho júna verejné obstarávanie na prípravu projektovej dokumentácie pre výstavbu novej základnej školy. Podľa organizácií, Amnesty International, Poradne pre občianske a ľudské práva a Slovenského národného strediska pre ľudské práva, je legislatívny proces v súvislosti so stavebným konaním už plánovaný na začiatok v februára 2024.

Žiadajú zastaviť výstavbu.

Organizácie poslali list Európskej komisii. Žiadajú, aby zastavila výstavbu. "Sme presvedčení, že regionálne a národné orgány musia nájsť iné riešenia na riešenie nedostatku kapacity už segregovanej školy I. Krasku v Trebišove v súlade s národnou judikatúrou a právom EÚ prostredníctvom komplexných plánov desegregácie, vrátane oblasti vzdelávania a bývania. Finančné prostriedky EÚ musia byť využívané spôsobom, ktorý zabezpečuje účinné uplatňovanie a implementáciu Charty základných práv EÚ. Fondy by nikdy nemali prispievať k pokračujúcej segregácii," napísali v liste ľudskoprávne organizácie. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.