01.10.2023 SPRÁVY

V parlamente bude šesť Rómov. Kajkoš neuspel!

Nová politická kapitola sa otvára s historickým zastúpením rómskych poslancov v slovenskom parlamente. Ich úspech je zrejme odrazom rastúceho politického povedomia a aktivity rómskej komunity na Slovensku.

V parlamentných voľbách skončilo na druhom mieste Progresívne Slovensko. Práve jeho dve členky si sadnú do poslaneckých lavíc. Ide o Irenu Biháriovú a Ingrid Kosovú, ktoré získali 37 275 a 21 040 hlasov. "Ja sa vždy poteším ak sa Róm, Rómka dostane k príležitosti podieľať sa na správe vecí verejných," povedala bývalá predsedníčka Progresívneho Slovenska pre Gipsy Television.

Dominanciu v rómskom zastúpení však drží strana OĽANO a priatelia. Peter Pollák mladší je na čele s pôsobivým počtom 53 005 hlasov od voličov, predčil tak dokonca aj niektorých etablovaných politických lídrov ako napríklad Veronika Remišová - predsedníčka hnutia Za ľudí, Roman Mikulec - bývalý minister vnútra či Marek Krajčí - bývalý minister zdravotníctva.  

Spolu Petrom Pollákom ml. zasadnú do poslaneckých lavíc Lukáš Bužo z Vranova nad Topľou s 21 781 hlasmi, boxerský šampión Viliam Tankó s 20 626 hlasmi a Anežka Škopová z Levoče s 12 233 hlasmi. 

Na druhej strane spektra, Jozef Kajkoš Demeter z Trebišova, kandidát za Smer-SSD, zostal za svojimi očakávaniami. Od voličov dostal len cez dvetisíc hlasov. Jeho neúspech kontrastuje s úspechom rómskych kandidátov z OĽANO či Progresívneho Slovenska. "Jeho kandidatúra a pozícia v Smere nám v konečnom dôsledku len pomohla," uviedol Peter Pollák mladší pre Gipsy Television.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ricardo Kwiek zúri. Organizátor festivalu v Chomutove ho údajne oklamal.

Nemecký spevák, Ricardo Kwiek, má ťažké srdce na organizátora rómskeho festivalu, ktorý sa uskutočnil uplynulý piatok v Chomutove.