01.10.2023 SPRÁVY

V parlamente bude šesť Rómov. Kajkoš neuspel!

Nová politická kapitola sa otvára s historickým zastúpením rómskych poslancov v slovenskom parlamente. Ich úspech je zrejme odrazom rastúceho politického povedomia a aktivity rómskej komunity na Slovensku.

V parlamentných voľbách skončilo na druhom mieste Progresívne Slovensko. Práve jeho dve členky si sadnú do poslaneckých lavíc. Ide o Irenu Biháriovú a Ingrid Kosovú, ktoré získali 37 275 a 21 040 hlasov. "Ja sa vždy poteším ak sa Róm, Rómka dostane k príležitosti podieľať sa na správe vecí verejných," povedala bývalá predsedníčka Progresívneho Slovenska pre Gipsy Television.

Dominanciu v rómskom zastúpení však drží strana OĽANO a priatelia. Peter Pollák mladší je na čele s pôsobivým počtom 53 005 hlasov od voličov, predčil tak dokonca aj niektorých etablovaných politických lídrov ako napríklad Veronika Remišová - predsedníčka hnutia Za ľudí, Roman Mikulec - bývalý minister vnútra či Marek Krajčí - bývalý minister zdravotníctva.  

Spolu Petrom Pollákom ml. zasadnú do poslaneckých lavíc Lukáš Bužo z Vranova nad Topľou s 21 781 hlasmi, boxerský šampión Viliam Tankó s 20 626 hlasmi a Anežka Škopová z Levoče s 12 233 hlasmi. 

Na druhej strane spektra, Jozef Kajkoš Demeter z Trebišova, kandidát za Smer-SSD, zostal za svojimi očakávaniami. Od voličov dostal len cez dvetisíc hlasov. Jeho neúspech kontrastuje s úspechom rómskych kandidátov z OĽANO či Progresívneho Slovenska. "Jeho kandidatúra a pozícia v Smere nám v konečnom dôsledku len pomohla," uviedol Peter Pollák mladší pre Gipsy Television.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.