16.11.2020 SPRÁVY

UK: Otec a syn, ktorí sa chválili drahými autami a šperkami musia vrátiť 80-tisíc libier.

Foto: dailymail.co.uk

Petr Makula a jeho syn Mário platili svojim zamestnancom 5 libier týždenne. Ľudí priviezli do Veľkej Británie z Česka a Slovenska. Devätnásť otrokov žilo v dome so štyrmi spálňami bez kúrenia a teplej vody. Vyšetrovatelia zistili, že na otroctve zarobili viac ako milión libier.

Otec a syn sa na sociálnych sieťach chválili drahými autami, honosnými šperkami a luxusnými dovolenkami. Svojim zotročeným zamestnancom však platili menej ako 50 pencí, čo je v prepočte 0,56 eur. Štát im preto nariadil vrátiť 80 tisíc libier, čo je viac ako 89-tisíc eur.

Dvojica skončila vo väzení v júli minulého roka. Bola uznaná vinnou z viacerých trestných činov, ktoré sa týkali obchodovania s ľuďmi a moderného otroctva. 50-ročný Petr bol odsúdený na osem a pol roka. Mário na štyri a pol roka. Sudca súdu Canterbury Crown Court - Kent nariadil, že Máriovi štát skonfiškuje 73 608 libier a následne 4 739 libier.


Mário Makula so svojim luxusným autom. 

Vyšetrovaním, ktoré sa uskutočnilo na základe zákona o výnosoch z trestnej činnosti, polícia zistila, že Petr získal z otroctva viac ako milión libier, čo je v prepočte viac ako milión 155 tisíc eur. Jeho syn mal zase zarobiť 218 731 libier. Ich akýkoľvek majetok, ktorý v budúcnosti nadobudnú môže byť skonfiškovaný do výšky uvedených súm.

Česi založili personálnu agentúru Kladrom so sídlom v Romney Marsh, ktorá poskytovala pracovníkov do továrne na dlaždice v Lydd a do ručnej umyvárne áut. Otca a syna začali detektívi z riaditeľstva pre závažnú trestnú činnosť v Kente a Essexe vyšetrovať v januári pred dvomi rokmi. Otrokárov udal ich bývalý zamestnanec. Dvojicu následne zatkli. Polícia potom identifikovala ďalšie obete. Osem z nich proti otcovi a synovi taktiež svedčili.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.