22.11.2023 SPRÁVY

STRÁNE POD TATRAMI: Tamojší Rómovia vraj nemôžu pracovať. Dôvodom je problém s materskou školou.

Foto: Gipsy Television

Materské školy majú stále problém s nedostatkom voľných miest pre deti. Tých je vraj veľa a tried málo. Takýto problém má obec Stráne pod Tatrami. Materská škôlka tam preto funguje v dvojzmennej prevádzke, čo spôsobuje problém rodičom.  

V obci Stráne pod Tatrami, v kežmarskom okrese, žije približne 2 400 obyvateľov. Deväťdesiat percent z nich tvoria Rómovia. V obci majú materskú školu, no všetkých 86 detí sa do nej nezmestí.  

„Výchovnovzdelávací proces momentálne prebieha v štyroch triedach v dvojzmennej prevádzke, to znamená že týmto deťom poskytujeme len poldennú starostlivosť,“ povedala pre Gipsy Television Dagmar Vagnerová, riaditeľka tamojšej materskej školy.

Dvojzmenná prevádzka spôsobuje problémy nielen učiteľom, ale aj rodičom detí. „Pretože si musia v popoludňajších a vo večerných hodinách po tie deti prichádzať. No bohužiaľ, musíme len takto fungovať, nemáme iné priestory, nemáme to ako inak vyriešiť.“ Sťažuje sa aj obyvateľka obce Stráne pod Tatrami Mária Gažíková: „Kôli tomu sa teraz moja dcéra ani nemôže zamestnať.“

Vedenie materskej školy v súčasnosti nevie deťom zabezpečiť celodenné vzdelávanie.  Na Slovensku momentálne chýba 25 až 29-tisíc miest v materských školách. Riešením je dobudovanie alebo výstavba nových materských škôl. No a práve touto cestou sa vydali v stráňach pod Tatrami. „Je to v štádiu riešenia, každú chvíľu čakáme na preberanie stavby, kedy sa začne aj stavať,“ povedal pre Gipsy Television starosta obce Slavomír Badžo. 

Nová materská škola by mala mať tri poschodia, novú jedáleň a kapacitu 200 detí. Obec na jej výstavbu dostala takmer 3 milióny eur z Plánu obnovy a odolnosti. Skolaudovať by ju mali o tri roky. „Nová materská škola keby bola bližšie k rodičom, tak by nám vyriešila aj školskú dochádzku. Nám ide hlavne o to, aby deti chodili do škôlky a aby boli pripravené do prvého ročníka,“ povedala Judita Sosková, učiteľka materskej školy.

„Bolo by to super ako to je v mestách a vo väčších obciach, kde je tá škôlka zabezpečená do 16-tej hodiny, rodičia by mohli chodiť do práce,“ dodala nespokojná obyvateľka Mária Gažíková. 

Ministerstvo školstva eviduje 57 žiadostí na výstavbu a rozšírenie kapacít v materských školách. Na tento účel rezort vyčlenil takmer 155 miliónov eur. Do roku 2026 by preto malo vzniknúť 9100 nových miest v materských školách.

Pozrite si reportáž, ktorú sme nakrútili v Stráňach pod Tatrami.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.