27.07.2023 SPRÁVY

Slovenskí pacienti už nebudú musieť cestovať za liečbou do zahraničia.

Foto: Nemocnica Bory

Slovenskí pacienti už nebudú musieť cestovať za liečbou do zahraničia, vďaka pokročilému prístroju, kybernetickému nožu, ktorý sa začne využívať v nemocnici Bory v Bratislave. Táto novinka v liečbe onkologických pacientov prináša obrovskú výhodu a znamená pre nich veľkú úľavu.

Kybernetický nôž umožňuje ožarovať malé nádory v mozgu, pľúcach, prostaty a metastázy v pečeni, mozgu a uzlinách s mimoriadnou presnosťou. Tento pokročilý robotický prístroj neustále monitoruje polohu nádoru a reaguje na najmenšie pohyby pacienta, čo zabezpečuje maximálnu efektivitu ožarovania. Vďaka nemu je možné použiť veľmi vysoké dávky žiarenia s mimoriadnou prísnosťou, čo je kľúčové pri liečbe rakoviny.

Bratislavská nemocnica Bory sa môže hrdiť tým, že je prvou na Slovensku, ktorá získala tento revolučný prístroj. To znamená, že pacienti už nebudú musieť hľadať liečbu v zahraničí, pretože pokročilá technológia a odborná starostlivosť budú dostupné priamo doma.

Výhody tohto prístroja sú nespočetné - nielenže poskytuje alternatívne riešenie pre pacientov, ktorí nemusia podstúpiť invazívne chirurgické zákroky, ale taktiež znižuje počet frakcií alebo opakovaní ožarovania, čo môže pacientom ušetriť čas a stres.

Odborníci očakávajú, že kybernetický nôž prinesie podstatné zlepšenie v liečbe a zvýši úspešnosť boja proti rakovine. Nemocnica deklarovala, že prístrojom vie ročne liečiť 300 pacientov. Má ho zazmluvnený so súkromnými zdravotnými poisťovňami Dôvera a Union. So štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou o tom rokuje.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ricardo Kwiek zúri. Organizátor festivalu v Chomutove ho údajne oklamal.

Nemecký spevák, Ricardo Kwiek, má ťažké srdce na organizátora rómskeho festivalu, ktorý sa uskutočnil uplynulý piatok v Chomutove.