Bratislava, 07.10.2016 SPRÁVY

SKPRES: V Bratislave budú hovoriť o zlepšení postavenia rómskej mládeže.

ilustračné foto Gipsy Television

V dňoch 9. - 11. októbra sa v Bratislave uskutoční konferencia na vysokej úrovni venovaná zlepšeniu postavenia rómskej mládeže ako hnacej sily zmien. Organizuje ju Európska komisia s viacerými ministerstvami a Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

Podujatie je zamerané na podporu kľúčovej úlohy rómskej mládeže ako hybnej sily v procese integrácie Rómov. Mladí Rómovia v Európe majú veľa zručností a kompetencií a chcú sa aj aktívne podieľať na formovaní svojej vlastnej budúcnosti, ale často im chýbajú príležitosti k plnému využitiu ich potenciálu. Konferencia na vysokej úrovni poskytuje fórum na riešenie problémov mladých Rómov prostredníctvom dialógu, ako aj výmeny poznatkov a skúseností v tejto oblasti. Dá tiež priestor a možnosť rómskej mládeži vyjadriť svoj názor, aby sa odborníci aj politici dozvedeli o ich skúsenostiach a získali tak informácie priamo z prvej ruky. Gipsy Television informovala Denisa Havrľová z Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

Na konferencii sa stretne približne 250 účastníkov. Pôjde o mladých ľudia z rómskych komunít, zástupcov relevantných ministerstiev, medzinárodných organizácií, Európskej komisie, Európskeho parlamentu, Rady Európy, zástupcov mimovládnych organizácií, expertov a tvorcov politík v oblasti sociálnej inklúzie Rómov.

Účasť na konferencii potvrdili viacerí vysokí politickí predstavitelia z domova a zo zahraničia. Na úvod konferencie, v pondelok 10. októbra, vystúpi eurokomisárka pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a otázky rovnosti pohlavia Věra Jourová, ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská, minister práce, sociálnych veci a rodiny SR Ján Richter a minister pre ľudské práva, rovnaké príležitosti a legislatívu ČR Jiří Dienstbier.

"Eurokomisárka sa okrem toho počas konferencie stretne aj s 18 predstaviteľmi angažovanej rómskej mládeže, ktorí sa už v skorom veku začali zaujímať o občiansky aktivizmus a rómsku problematiku s cieľom pomáhať ľuďom vo svojej komunite. Ide o ľudí vo veku 14 až 24 rokov, ktorí už v súčasnosti pôsobia ako dobrovoľníci, lektori, vypomáhajú v občianskych združeniach. Snom mnohých je raz pomáhať rómskej mládeži aj prostredníctvom vlastnej organizácie," uviedla pre Gipsy Television Jana Cappello zo zastúpenia EK na Slovensku.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Rómovia nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Aká je realita?

Nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Toto si vraj majorita myslí o Rómoch. Tvrdia to odborníci aj osobnosti, ktorých sme sa pýtali na ich skúsenosti. 

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.