23.12.2023 SPRÁVY

RUDŇANY: Stovky Rómov budú na Vianoce bez elektriny. Vodu pijú z potoka.

Foto: Gipsy Television

Ak sa povie osada v Rudňanoch, mnohí spozornejú. V minulosti o nej viaceré médiá informovali, že tamojšie deti hádžu do okoloidúcich áut kamene. Nik sa ale doteraz nezaujímal o to, v akých podmienkach žije takmer 900 ľudí. Dôvodom je zrejme aj to, že medzi seba nepustia žiaden televízny štáb. Nám ale dovolili nahliadnuť svojich obydlí. 

„Idú Vianoce, ako budeme fungovať bez svetla? Chceli by sme, aby sme mali v domoch svetlo a nie žiť takto,“ sťažuje sa tamojšia obyvateľka Nadežda Horváthová. 

Osadu domáci volajú Zabijanec. Žije v nej takmer 900 ľudí. Podľa nich takmer všetci nemajú elektrinu. „Tí bohatší si kúpia centrálu, lenže tá centrála nie je bohvie čo, keďže aj benzín niečo stojí, čiže dá sa povedať, že sto percent ľudí sme bez elektriny,“ sťažuje sa ďalší obyvateľ obce Rudňany, Vasil Horváth. 

Mnoho ľudí z tamojšej osady má existenčné problémy. Nedokážu si kúpiť ani pitnú vodu, ktorá je na dobíjateľný čip. Ľudia preto pijú vodu z potoka. „Voda je tak, že máme ju na čipy a ten kto chce tak si dobije tú vodu, ale môžem povedať, že 99 percent ľudí si tieto čipy nemôžu dovoliť, takže chodia 300 metrov odtiaľto na vodu, ktorá je pokazená a kontaminovaná,“ vysvetľuje nám Vasil Horváth.

Chceli sme stretnúť so starostom Rastislavom Neuvirthom (SNS). Ten nám namiesto toho poslal písomné stanovisko. „Problémy, ktoré súvisia s touto lokalitou sú vo veľkej miere zapríčinené obyvateľmi, ktorí tam žijú, nakoľko nespolupracujú s obcou v rámci poplatkov za komunálny odpad a služby a neplnia si svoje záväzky voči obci.“

S touto informáciou sme konfrontovali aj domácich. „Je pravdou, že čiastočne si za to môžeme aj my, ale z našej strany je ochota jednať, ale úrady nás odmietajú,“ argumentuje Horváth.

V obci žije takmer 3 200 Rómov. Niektorí bývajú medzi majoritou a iní zase v lokalite Ruská cesta. Tam si postavili nízkoštandardné byty, čím sa vraj zlepšila ich životná úroveň. Starosta tvrdí, že to čaká aj tých ľudí, ktorí bývajú v lokalite Zabijanec. 

„V rozpočte na rok 2024 máme zahrnuté finančné prostriedky, ktoré poslúžia na riešenie situácie v časti Zabijanec. V súčasnosti máme schválene stavebné povolenie na výstavbu nízkoštandardných bytov. Budúci rok budeme žiadať Štátny fond rozvoja bývania o dotáciu na výstavbu. Keďže máme vydané stavebné povolenie, všetky pozemky v tejto časti pre výstavbu sú vysporiadané,“ uviedol v písomnom stanovisku pre Gipsy Television Rastislav Neuvirth.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.