25.09.2019 SPRÁVY

Rasové a xenofóbne vyhrážanie a urážanie na internete bude trestné.

Foto: Shutterstock

Vláda odobrila na svojom rokovaní dodatkový protokol k dohovoru o počítačovej kriminalite rasovej a xenofóbnej povahy. Ten zaväzuje zmluvné strany prijať legislatívne opatrenia súvisiace s trestnou činnosťou z rasového a xenofóbneho motívu.

Zmluvné štáty majú povinnosť zaviesť do trestného zákona nové skutkové podstaty trestných činov. Konkrétne má ísť o šírenie rasových a xenofóbnych materiálov prostredníctvom počítačových systémov aj rasové a xenofóbne vyhrážanie a urážanie.

Dodatkový protokol taktiež zavádza povinnosť trestať popieranie, hrubé zľahčovanie, schvaľovanie alebo ospravedlňovanie zločinov proti ľudskosti, ako aj pomáhanie a navádzanie na spáchanie niektorého z uvedených činov.



Takýto dodatkový protokol je podľa ministerstva spravodlivosti v súlade s právnym poriadkom Slovenska a z toho dôvodu sa predkladá ako materiál na podpis aj ratifikáciu dodatkového protokolu.

Zmena, ktorú dodatkový protokol vo vzťahu k Slovensku zavádza, je zmena kontaktného miesta, ktorým už nemá byť Národná ústredňa Interpolu, ale odbor počítačovej kriminality na Úrade kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru. Deje sa tak z dôvodu vyššej technickej odbornosti odboru počítačovej kriminality a nárastu agendy na ústredni Interpolu.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.