10.06.2024 SPRÁVY

Peter Pollák získal najviac hlasov v Prešovskom kraji. Neuspel ani Matta a Lakatoš.

Reprofoto: Gipsy Television/ P. Pollák/ T. Matta/ M. Lakatoš

Peter Pollák starší neobhájil poslanecký mandát, a preto po piatich rokoch už poslancom Európskeho parlamentu nebude. Pozreli sme sa na to, kde získal najviac hlasov od voličov.

Peter Pollák začal s kampaňou do EP hneď po parlamentných voľbách. Každý piatok chodil so svojím tímom a rôznymi hosťami do miest a obcí, v ktorých žijú Rómovia. Vysvetľoval im, prečo je dôležité ich voliť a prečo by práve jemu mali dať hlas v nadchádzajúcich voľbách. Jeho heslom bolo “Rom Romeha,” teda Róm s Rómom.

"Dnes je jediná možnosť, kedy môžeme ukázať, že nie sme občania druhej kategórie. Chcú, aby ste zostali doma. Chcú, aby o vás rozhodovali oni. My sa teraz musíme spojiť a podporiť. Šanca je len dnes. Poďme bojovať, bojujte za nás. Dnes máme možnosť urobiť dôležitú vec. Poďte voliť. Palikerav,” napísal Peter Pollák na sociálnej sieti deň pred voľbami do Európskeho parlamentu.

Peter Pollák bol lídrom kandidátky hnutia Slovensko a Za ľudí. Od voličov dostal 10 382 platných prednostných hlasov. Najviac ho ľudia volili v Prešovskom kraji (3 543), nasleduje Košický kraj (2 669), Trnavský kraj (813), Banskobystrický kraj (743), Bratislavský kraj (739), Žilinský kraj (674), Nitriansky kraj (624).

Úspech v Prešovskom kraji je logický. Pollák pochádza z Levoče a práve tam v kampani sústreďoval veľkú pozornosť.

  • Okres Bardejov: 347 hlasov
  • Okres Humenné: 294 hlasov
  • Okres Kežmarok: 412 hlasov
  • Okres Poprad: 567 hlasov
  • Okres Prešov: 1 064 hlasov
  • Okres Stará Ľubovňa: 203 hlasov
  • Okres Stropkov: 37 hlasov
  • Okres Svidník: 139 hlasov
  • Okres Vranov nad Topľou: 480 hlasov

Do Európskeho parlamentu kandidovali aj ďalší dvaja Rómovia. Boli na kandidátke Volt Slovensko. Tomáš Matta získal 198 hlasov a Mikuláš Lakatoš 158 platných prednostných hlasov.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ricardo Kwiek zúri. Organizátor festivalu v Chomutove ho údajne oklamal.

Nemecký spevák, Ricardo Kwiek, má ťažké srdce na organizátora rómskeho festivalu, ktorý sa uskutočnil uplynulý piatok v Chomutove.