05.02.2020 SPRÁVY

Opre Roma chce podpísať so stranami memorandum s 12 požiadavkami Rómov. 

Foto: Opre Roma

Apolitická iniciatíva Opre Roma - Rómovia za lepšie Slovensko a Európu sformulovala 12 požiadaviek rómskej komunity. Tie chce predložiť politickým stranám ešte pred parlamentnými voľbami a podpísať s nimi memorandum o spolupráci.

Požiadavky sformulovala iniciatíva na základe analýzy odpovedí z dotazníkov. Iniciatíva sa chce 22. februára stretnúť s politickými stranami a podpísať memorandum, ktoré bude obsahovať ich požiadavky. Strany, ktoré podpíšu memorandum a dostanú sa do parlamentu, sa zaväzujú tým, že začnú riešiť tieto požiadavky, vysvetlil starosta obce Martinová a zároveň vedúci pracovnej skupiny s komunitou Opre Roma Eugen Radič.

Rokovania vo veci podpísania memoranda a predstavenia požiadaviek prebehli s politickými stranami SaS, Most-Híd, Za ľudí, PS-Spolu a KDH. "Tí prisľúbili účasť. Nemali žiadne pripomienky k požiadavkám," poznamenal Horváth. Iniciatíva by sa mala stretnúť aj s Demokratickou stranou a Dobrou voľbou. Smer-SD, SNS a OĽaNO sa zatiaľ iniciatíve neozvali.

Čo požadujú Rómovia?

Rómovia žiadajú kvalitné vzdelávanie, zabezpečenie práce a spravodlivé odmeňovanie, zmenu umiestnenia Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, zlepšenie infraštruktúry, zabezpečenie pitnej vody, podporu bývania či vyrovnanie pozemkov. "Myslíme si, že požiadavky sú tak postavené, že nečakáme zázraky za štyri roky, ale dá sa pohnúť dopredu," uviedla vedúca organizačného tímu Opre Roma Katarína Krejčíková.

Iniciatíva zároveň predstavila kampaň "Tvoja voľba je tvoj hlas", ktorej cieľom je, aby Rómovia a Rómky na Slovensku išli voliť v tohtoročných parlamentných voľbách. "Tieto voľby sú trošku iné, pretože strana ĽSNS sa posilňuje. Táto strana nemá dobré vzťahy s rómskou komunitou. Preto chceme mobilizovať Rómov, aby išli voliť," povedal Horváth. Dodal, že Rómovia chcú lepšie Slovensko a chcú byť súčasťou silnejšej Európy.

Horváth priblížil, že iniciatíva funguje už rok a chce byť silným hlasom rómskej komunity na Slovensku. "Rómska problematika nie je riešená systematicky," podotkol a priblížil tiež, že Opre Roma spája 15 rómskych starostov, viac ako 150 rómskych miestnych poslancov, občianske organizácie, osobnosti a viac ako 15 tisíc rómskych občanov.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.