28.11.2023 SPRÁVY

Občianske hliadky zatiaľ nebudú na Luníku IX., v Žehre, Bystranoch, či vo Zvolene.

Foto: Gipsy Television

Rómske občianske hliadky zatiaľ nebudú v 137 obciach a mestách. Štát totiž na to nevyčlenil dostatok peňazí.

O financie na hliadky sa uchádzalo 406 samospráv. Ide o dvojnásobný nárast oproti minulému eurofondovému programovému obdobiu. Podmienky nesplnilo 17 obcí a miest. 

"Z 50 miliónov eur z finančných prostriedkov EÚ vyčlenených na výzvu pre samosprávy je v súčasnej dobe možné podporiť len 252 miest a obcí, ostatné žiadosti museli byť zaradené do zásobníka projektov," uviedol Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. 

Odložené boli napríklad aj také lokality ako Luník IX., Žehra, Bystrany, Brezno, Zvolen, Veľký Krtíš a ďalšie s veľkou koncentráciou rómskej komunity. Teda až v 137 samosprávach hliadky zatiaľ fungovať nebudú. "Podmienky výzvy boli takto neprijateľne schválené minulou vládou a to aj napriek dobrým skúsenostiam a pozitívnym ohlasom o činnosti MOaPS v jednotlivých obciach," uviedol tlačový odbor úradu splnomocnenca.

Úrad tvrdí, že zabezpečuje navýšenie financií na tzv. rómske hliadky tak, aby boli čo najskôr uspokojené všetky obce a mestá na Slovensku, ktoré podmienky splnili. Podporených by malo byť viac ako 1450 pracovných miest.  Z toho viac ako 1200 obsadia Rómovia. "Čo znamená podstatné navýšenie počtu vytvorených pracovných miest v porovnaní s predchádzajúcim programovým obdobím," dodal Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.