Nové Zámky, 02.05.2015 SPRÁVY

NOVÉ ZÁMKY: Rómsky kráľ vládol len 385 dní. Dnes ho odvolali.

foto internet

V Nových Zámkoch sa v sobotu uskutočnil prvý Kongres rómskeho národa na Slovensku. Jeho cieľom bolo odvolať kráľa Roberta Botoša. Delegátom sa to aj podarilo.

Kongres zvolal Jozef Ravasz, ktorý pred rokom pomáhal Robertovi Botošovi s korunováciou. Ten stretnutie delegátov označil za frašku.

"Kongres ma nemôže odvolať. Moja funkcia je neodvolateľná. Jozef Ravasz a Ladislav Richter sú rozvracači rómskej kultúry," povedal pre Gipsy Television Robert Botoš.

Botoš tvrdí, že za všetkým je spor. Rómsky kráľ sa údajne nechcel podieľať na kupčení s rómskymi hlasmi v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. Rozhodnutie kongresu preto nebude akceptovať. O stanovisko sme chceli požiadať aj Ravasza. Do uzávierky sa nám s ním ale nepodarilo skontaktovať.

Roberta Botoša korunovali 12. apríla 2014 v Košiciach. Ten následne vymenoval za svojho prvého ministra Jozefa Ravasza, kráľovských guvernérov a radcov, a udelil ocenenia vybraným osobnostiam za ich prínos pre rozvoj rómskej kultúry a komunity. Do Košíc prišli na slávnosť rómski predstavitelia z celej Európy. Novému kráľovi gratuloval aj splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity a poslanec NR SR Peter Pollák. Po korunovácii nasledovala v Dóme Sv. Alžbety svätá omša s požehnaním.

Vypočujte si celý rozhovor 



Preskočiť reklamu
Fotogaléria:

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ricardo Kwiek zúri. Organizátor festivalu v Chomutove ho údajne oklamal.

Nemecký spevák, Ricardo Kwiek, má ťažké srdce na organizátora rómskeho festivalu, ktorý sa uskutočnil uplynulý piatok v Chomutove.