24.11.2023 SPRÁVY

Ľuďom, ktorým zhoreli chatrče a žili v stanoch, dali dočasne unimobunky.

Foto: TASR

Obyvatelia obce Telgárt sa po niekoľkých mesiacoch od požiaru dočkali unimobuniek. V tamojšej osade pribudlo vyše dvadsať mobilných kontajnerov. Unimobunky majú poslúžiť ako dočasné ubytovanie pre ľudí, ktorí prišli o strechu nad hlavou. 

V Telgárte horelo koncom júla zhorelo osem chatrčí. Viac ako 124 ľudí prišlo pre údajne nezhasenú sviečku o strechu nad hlavou. Pri požiari zahynula jedna osoba. Ľudia boli bezradní, pretože v stanoch, v ktorých dočasne bývali bola je zima, dusno a dovnútra im zatekala voda. 

„Bolo po dvanástej až pol jednej hodine ráno, keď vypukol požiar. Ja som ani nevedela, že je taký veľký požiar, lebo keď som otvorila dvere, tak som sa zľakla a som s malou dcérou utekala von. Bola to katastrofa, bol to veľký požiar,“ povedala pre Gipsy Television Pavlína Čonková, obyvateľka obce Telgárt.

Po požiari v obci Telgárt. Foto: Gipsy Television
Po požiari v obci Telgárt. Foto: Gipsy Television

Plamene zničili celkovo osem príbytkov a ďalšie okolo nich poškodili. Pri požiari prišiel o život jeden muž. Rozprávali sme sa s jeho mamou. „Veľmi zle sa cítim. Každý večer sedím na postele a len plačem,“ povedala Margita Pokošová.

Po požiari Rómov umiestnili do piatich vojenských stanov. V jednom bývalo približne 25 ľudí. S vybavením pomohlo ministerstvo vnútra, okresné úrady Brezno a Banská Bystrica a aj banskobystrický samosprávny kraj. 

Požiar v obci Telgárt
Ľudia, ktorí prišli o strechu nad hlavou si varili jedlo niekoľko mesiacov na ulici. Foto: Gipsy Television

Obyvateľom obce Telgárt pomohla aj úradnícka vláda a úrad splnomocnenca a to vyčlenením 390-tisíc eur na nákup unimobuniek. Tie im napokon v tamojšej osade nainštalovali. Majú ale poslúžiť ako dočasné ubytovanie.

"Chceme navrhnúť trvalé riešenie. Konkrétne, ak s tým obec, obecné zastupiteľstvo bude súhlasiť, tak to trvalé riešenie by bolo cez svojpomocnú výstavbu domov. To znamená, že nikto nič nedostane zadarmo,"uviedol Ondrej Lunter, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja. 

Poziar v obci Telgárt
Z piatich stanov sa 124 ľudí presťahovalo do unimobuniek. Foto: TASR

Pozrite si reportáž, ktorú sme nakrútili v Telgárte.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.