09.10.2023 SPRÁVY

Ľudia sa boja, že môže prísť aj ďalšie zemetrasenie. Na sieťach sa šíria hoaxy.

Foto: Gipsy Television

V pondelok večer okolo 20:23 sa východná oblasť Slovenska otriasla v dôsledku zemetrasenia. Ministerstvo vnútra informovalo, že jeho sila mohla byť okolo 4,9 stupňa, kým iné informácie hovoria až o hodnote 5,1 stupňa.

Tento prírodný jav sa zaznamenal v hĺbke zhruba desiatich kilometrov s epicentrom blízko mesta Stropkov. Otrasy boli zaznamenané na rôznych miestach v Prešovskej a Košickej oblasti.

„Podľa prvých manuálne spracovaných údajov sa ukazuje magnitúdo medzi 4.8 až 5.1. ďalej analyzujeme dáta,“ informoval Ústav vied o Zemi SAV na sociálnej sieti. Zemetrasenie bolo jedno z najsilnejších v celej histórii Slovenska. Slovenská akadémia vied uviedla, že ak sa potvrdí jeho sila, mohlo by ísť o najsilnejšie za posledných 80 rokov.

Dediny v blízkosti epicentra zaznamenali výpadky elektriny po zemetrasení. Táto informácia je dostupná na webe Východoslovenskej distribučnej firmy, kde majú občania možnosť nahlasovať prerušenia v dodávkach. Zemetrasenie bolo cítiť v mnohých mestách a obciach, vrátane Prešova, Košíc, Humenného, Sniny, Trebišova, Svidníka, Sobrancov, Bardejova, Moldavy nad Bodvou, Popradu, Kežmarku, Svitu, Levoče, Spišskej Novej Vsi, Medzilaborcov, Rožňavy, Revúcej, Tisovca, Starej Ľubovne, Gelnice a Detvy.

Nedávajte na fámy.

Zemetrasenie môže nastať znova, no jeho presný čas sa nedá určiť. Správy hovoriace o zemetrasení presne o 23.00 alebo skoro ráno nemajú overený zdroj a nemusia byť správne. Otrasy na Slovensku boli podľa Európskeho Stredomorského seizmologického centra cítiť v Poľsku, na Ukrajine a v Rumunsku. Mohlo ich cítiť 6 miliónov ľudí. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.