09.10.2023 SPRÁVY

Ľudia sa boja, že môže prísť aj ďalšie zemetrasenie. Na sieťach sa šíria hoaxy.

Foto: Gipsy Television

V pondelok večer okolo 20:23 sa východná oblasť Slovenska otriasla v dôsledku zemetrasenia. Ministerstvo vnútra informovalo, že jeho sila mohla byť okolo 4,9 stupňa, kým iné informácie hovoria až o hodnote 5,1 stupňa.

Tento prírodný jav sa zaznamenal v hĺbke zhruba desiatich kilometrov s epicentrom blízko mesta Stropkov. Otrasy boli zaznamenané na rôznych miestach v Prešovskej a Košickej oblasti.

„Podľa prvých manuálne spracovaných údajov sa ukazuje magnitúdo medzi 4.8 až 5.1. ďalej analyzujeme dáta,“ informoval Ústav vied o Zemi SAV na sociálnej sieti. Zemetrasenie bolo jedno z najsilnejších v celej histórii Slovenska. Slovenská akadémia vied uviedla, že ak sa potvrdí jeho sila, mohlo by ísť o najsilnejšie za posledných 80 rokov.

Dediny v blízkosti epicentra zaznamenali výpadky elektriny po zemetrasení. Táto informácia je dostupná na webe Východoslovenskej distribučnej firmy, kde majú občania možnosť nahlasovať prerušenia v dodávkach. Zemetrasenie bolo cítiť v mnohých mestách a obciach, vrátane Prešova, Košíc, Humenného, Sniny, Trebišova, Svidníka, Sobrancov, Bardejova, Moldavy nad Bodvou, Popradu, Kežmarku, Svitu, Levoče, Spišskej Novej Vsi, Medzilaborcov, Rožňavy, Revúcej, Tisovca, Starej Ľubovne, Gelnice a Detvy.

Nedávajte na fámy.

Zemetrasenie môže nastať znova, no jeho presný čas sa nedá určiť. Správy hovoriace o zemetrasení presne o 23.00 alebo skoro ráno nemajú overený zdroj a nemusia byť správne. Otrasy na Slovensku boli podľa Európskeho Stredomorského seizmologického centra cítiť v Poľsku, na Ukrajine a v Rumunsku. Mohlo ich cítiť 6 miliónov ľudí. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ricardo Kwiek zúri. Organizátor festivalu v Chomutove ho údajne oklamal.

Nemecký spevák, Ricardo Kwiek, má ťažké srdce na organizátora rómskeho festivalu, ktorý sa uskutočnil uplynulý piatok v Chomutove.