20.05.2024 SPRÁVY

Ľudia podozrievajú stropkovských Rómov, že si domy podpálili zámerne.

Foto: Gipsy Television

Stropkovskí Rómovia, ktorým pred niekoľkými týždňami zhoreli domy, odmietajú tvrdenia niektorých Nerómov, že požiar spôsobili zámerne.

Niektorí Nerómovia totiž tvrdia, že Rómovia si domy podpálili preto, aby im samospráva následne dala nové nehnuteľnosti. Ľudia, ktorí prišli o strechu nad hlavou, to však rázne odmietajú.

“Ale čo sú normálni? My sme o pol jednej spali a keby nás nezobudili, tak tam všetci vybuchneme, pretože sme mali v domoch plynové bomby. Celá rodina sme mali plynové bomby, tak ako sme si to mohli sami podpáliť, keď sme si nestihli ani poriadne zbaliť veci, aby sme sa mohli prezliecť,” povedala pre Gipsy Television Zuzana Čonková.



Bez strechy nad hlavou sa po požiari ocitlo takmer 50 ľudí. Prišli o všetko, čo mali. „Takáto tragédia by nás mala spojiť a nie rozdeliť a rozhodne väčšina Stropkovčanov takýto názor nezdieľa,“ povedal pre náš portál Ondrej Brendza, primátor mesta Stropkov.

Rodinám sa snaží pomôcť mesto a neziskové organizácie. Červený kríž im poskytol tri nepremokavé stany. Stropkov zase zriadil stanové mestečko v areáli tamojšej základnej školy.

„Využívajú priestory školskej jedálne, kde sa im poskytuje 3x strava, z toho raz denne teplá strava. Ďalej využívajú ich sociálne zariadenie, toalety, sprchy,“ spresnil primátor mesta.



Mesto má v pláne dať ľuďom bez domova byty, za ktoré si budú platiť nájomné. „Oslovili sme firmy, ktoré vyrábajú obytné kontajnery a chceli by sme ich umiestniť do lokality pri komunitnom centre na ulici Mlynskej, kde už je rómska komunita. Na prechodné obdobie, kým sa nevyrieši táto situácia, by tam malo byť minimálne 10 obytných kontajnerov vrátane sociálneho zázemia,“ povedal O. Brendza.

Obytné kontajnery by mali stáť približne 150 tisíc eur. Kedy sa však do nich ľudia nasťahujú, je otázne. Stropkov na ne nemá peniaze.

Pozrite si reportáž

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ricardo Kwiek zúri. Organizátor festivalu v Chomutove ho údajne oklamal.

Nemecký spevák, Ricardo Kwiek, má ťažké srdce na organizátora rómskeho festivalu, ktorý sa uskutočnil uplynulý piatok v Chomutove.