09.03.2023 SPRÁVY

Koniec podvodom s aktivačným príspevkom! Zavádzajú prísne opatrenie pre nezamestnaných.

Ilustračná fotografia/ Gipsy Television

Ministerstvo práce chce dať stopku tým ľuďom, ktorí sa nechcú zamestnať a využívajú len opatrenia štátu, teda finančnú pomoc. Od 1. apríla preto štát bude vyplácať tzv. aktivačný príspevok už len šesť mesiacov. 

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) tvrdí, že nezamestnaní už 20 rokov využívajú štát a to tak, že rok poberajú aktivačný príspevok vo výške 75 eur a 70 centov. Následne v rámci sociálneho systému prejdú na iný paragraf zákona o službách zamestnanosti na základe čoho nezamestnanému opäť vznikne nárok na aktivačný príspevok.

A potom na pár dní prídu do evidencie na úrade práce a kolobeh sa začína odznova," povedal minister práce. Milan Krajniak upozorňuje na podvody. V mnohých obciach vraj ľudia pracujú na aktivačných prácach len naoko. Keď ide kontrola, tak zrazu na uliciach obce, ktorá je prázdna je niekoľko sto ľudí, ktorí sa akože aktivujú, oprú sa o lopatu a keď kontrola končí tak odchádzajú opäť do svojich príbytkov," povedal Milan Krajniak.   

Už len na 6 mesiacov

Od apríla začnú aktivačné práce fungovať tak, že nezamestnaný bude mať nárok na príspevok už len pol roka. Jeho výška ostáva rovnaká. Daná osoba môže týždenne odpracovať maximálne 20 hodín a to buď v prospech obce, mesta či organizácie. Tie budú mať nárok na príspevok vo výške 34 eur a 20 centov. Za túto sumu môžu pre danú osobu kúpiť pracovné pomôcky. Aj v ich prípade rezort práce urobil zmenu.

Doteraz bol ten príspevok nárokovateľný vo všeobecnosti. Keď obec nahlásila: máme v obci 2 300 ľudí, ktorí sa aktivujú, tak štát musel tých 2 300 ľudí uhradiť bez ohľadu na to, že každý vedel, že 2 300 ľudí sa v tej obci neaktivuje," povedal Milan Krajniak. 

Od apríla budú musieť obce, mesta a organizácie preukázať Výboru pre otázky zamestnanosti, ktorý funguje na úrade práce, na aké práce chce používať daných ľudí.

Ministerstvo zavádza vyšší aktivačný príspevok 

Ministerstvo práce zavádza od apríla aj vyšší príspevok za aktivačné práce. Bude vo výške 234,12 eur. Vyplácaný bude po dobu od troch do piatich mesiacov. Uchádzač o zamestnanie, ale musí vykonávať kvalifikovanejšiu prácu. To znamená, že nebude sa opierať o lopatu, ale naozaj bude v tej školskej jedálni aspoň čistiť zeleninu, pomáhať a pripravovať tým kuchárkam," vysvetlil minister práce Milan Krajniak.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.