09.06.2024 SPRÁVY

Je to potvrdené. Do Európskeho parlamentu ide Blaha, Kaliňák či Mazurek. Pollák neprešiel.

Reprofoto: Gipsy Television/ P. Pollak/ Republika/ TASR

Do Európskeho parlamentu voliči poslali Ľuboša Blahu zo Smeru-SD či Milana Mazureka z hnutia Republika. Peter Pollák už europoslancom ďalších päť rokov nebude. 

Peter Pollák získal 10 382 platných prednostných hlasov. Bol lídrom kandidátky hnutia Slovensko a Za ľudí. Neprekročili však 5 percentnú hranicu. 

Víťazom volieb do Európskeho parlamentu na Slovensku sa stalo hnutie Progresívne Slovensko (27,81 %). Na druhom mieste skončila strana Smer-SD (24,76 %) a tretie je hnutie Republika (12,53 %). Volieb sa zúčastnilo vyše 1,5 milióna voličov a volebná účasť dosiahla 34,38 % čo je viac ako pred piatimi rokmi.

Do EP sa nedostali SaS (4,92 percenta), Demokrati (4,68 percenta) ani Maďarská aliancia (3,88 percenta). Na mandát v europarlamente nedosiahli ani koalícia Slovensko, Za ľudí (1,98 percenta) a SNS (1,90 percenta). Voliči si mohli vyberať z 23 politických subjektov, zvyšné strany získali pod jedno percento hlasov. 

Slováci si v eurovoľbách zvolili 15 poslancov. Sú nimi Ľudovít Ódor, Ľubica Karvašová, Martin Hojsík, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Michal Wiezik, Lucia Yar (všetci PS), Monika Beňová, Katarína Roth Neveďalová, Judita Laššáková, Erik Kaliňák, Ľuboš Blaha (všetci Smer-SD), Milan Uhrík, Milan Mazurek (obaja Republika), Miriam Lexmann (KDH) a Branislav Ondruš (Hlas-SD).

Noví eroposlanci nastúpia do práce 16. júla, kedy bude prvá plenárna schôdza.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ricardo Kwiek zúri. Organizátor festivalu v Chomutove ho údajne oklamal.

Nemecký spevák, Ricardo Kwiek, má ťažké srdce na organizátora rómskeho festivalu, ktorý sa uskutočnil uplynulý piatok v Chomutove.