08.04.2022 SPRÁVY

HEGER: Musíme bojovať proti diskriminácii Rómov,ktorá ich vytláča z trhu práce.

Foto: E. Heger/FB

Musíme bojovať proti rasizmu a diskriminácii, ktoré vytláčajú Rómov z trhu práce na okraj spoločnosti. Rómov treba zapájať do riešenia ich vlastných problémov vrátane zabezpečovania si adekvátneho bývania. Pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov to vyhlásil premiér Eduard Heger.

"Súčasná vláda viacerými krokmi dokazuje, že stojí na strane Rómov. Váži si ich prínos pre spoločnosť, no zároveň vníma aj ich nevyužitý potenciál. Počas minulých rokov sa vypísalo veľké množstvo programov, ako integrovať rómske segregované komunity do väčšinovej spoločnosti. Zaostávame však v ich realizácii," doplnil Heger v stanovisku hnutia OĽANO.

Podpredseda parlamentného ľudskoprávneho výboru Peter Pollák (OĽANO) avizuje prípravu legislatívy, ktorá rieši predprimárne vzdelávanie detí do troch rokov zo sociálne znevýhodneného prostredia. Schváliť by ju mohli ešte v prvej polovici tohto roka.

"Máme na stole rozpracovaný návrh, vďaka ktorému budeme môcť od útleho veku budovať nové generácie Rómov. Cieľom je predložiť tento zákon do parlamentu a schváliť ho ešte v prvej polovici tohto roka," uviedol Pollák. Zdôraznil, že počas dňa Rómov by sme mali mať na zreteli rozmanitosť tejto kultúry, zvykov a tradícií.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Extra s Davide Cibuľom synom slávneho lekára.

Rozhovory so zajímavými hosťami, o ktorých verejnosť nevie. Inšpiratívne príbehy. Fakty bez bulváru. O tom je nová relácia Gipsy Television s názvom EXTRA, ktorú moderuje tvár televízie TA3 Jozef Šivák.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.