25.10.2017 SPRÁVY

Firmy nemajú pracovnú silu. Rómov však zamestnať nechcú!

ilustračné foto TASR

Firmy na Slovensku v súčasnosti zápasia s nedostatkom pracovnej sily a sú nútené ju dovážať. Na druhej strane asi 100 000 Rómov nemá prácu. Niektoré spoločnosti však už dali ľuďom z vylúčených komunít šancu nájsť si stabilné pracovné miesto.

"Potenciál nezamestnaných zo sociálne vylúčených lokalít je značný. Jednak pre ich vysoký počet a jednak pre ich zručnosti, ktoré nadobudli neformálne. Zároveň majú často pracovné skúsenosti zo sektora šedej ekonomiky. Táto skupina má tiež veľkú motiváciu získať legálne, stabilné a dlhodobé zamestnanie," uviedla Simona Fiabáne, PR manažérka Nadácie Pontis.

V spoločnosti Whirlpool Slovakia začali so zamestnávaním Rómov v roku 2014 a dnes považujú čas strávený ich prípravou a preškoľovaním za zúročený. Rómovia tvoria 20 % zamestnancov a vo firme zastávajú aj špecializované pozície.

„Prax nám ukázala, že cielená spolupráca s materskou školou, základnou školou, strednou školou, obecnými úradmi a mestským úradom, ako aj úradom práce je nevyhnutná a veľmi prospešná,“ povedal Jaroslav Grygar zo spoločnosti Whirlpool Slovakia.

V spoločnosti U. S. Steel Košice rozbehli projekt zameraný na zamestnávanie rómskych mužov. Projekt neskôr rozšírili aj o prácu s ich deťmi. Projekt preto zahrnul aj prácu s učiteľmi či vedúcimi pracovníkmi spoločnosti. "Bolo zrejmé, že efektivita za­mestnanca závisí aj od dobrého rodinného a sociálneho zázemia," Simona Fiabáne, PR manažérka Nadácie Pontis.

Podľa Barbory Pálešovej z Nadácie Pontis ľudia z vylúčených prostredí potrebujú cítiť stabilitu, ktorá je pre nich veľmi motivujúca. „Zo skúseností vyplýva, že pracovníci z vylúčených komunít oceňujú ústretový a férový prístup zamestnávateľa, ktorý sa potom odzrkadlí na ich aktívnom prístupe k práci,“ vysvetlila Pálešová.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ricardo Kwiek zúri. Organizátor festivalu v Chomutove ho údajne oklamal.

Nemecký spevák, Ricardo Kwiek, má ťažké srdce na organizátora rómskeho festivalu, ktorý sa uskutočnil uplynulý piatok v Chomutove.