25.10.2017 SPRÁVY

Firmy nemajú pracovnú silu. Rómov však zamestnať nechcú!

ilustračné foto TASR

Firmy na Slovensku v súčasnosti zápasia s nedostatkom pracovnej sily a sú nútené ju dovážať. Na druhej strane asi 100 000 Rómov nemá prácu. Niektoré spoločnosti však už dali ľuďom z vylúčených komunít šancu nájsť si stabilné pracovné miesto.

"Potenciál nezamestnaných zo sociálne vylúčených lokalít je značný. Jednak pre ich vysoký počet a jednak pre ich zručnosti, ktoré nadobudli neformálne. Zároveň majú často pracovné skúsenosti zo sektora šedej ekonomiky. Táto skupina má tiež veľkú motiváciu získať legálne, stabilné a dlhodobé zamestnanie," uviedla Simona Fiabáne, PR manažérka Nadácie Pontis.

V spoločnosti Whirlpool Slovakia začali so zamestnávaním Rómov v roku 2014 a dnes považujú čas strávený ich prípravou a preškoľovaním za zúročený. Rómovia tvoria 20 % zamestnancov a vo firme zastávajú aj špecializované pozície.

„Prax nám ukázala, že cielená spolupráca s materskou školou, základnou školou, strednou školou, obecnými úradmi a mestským úradom, ako aj úradom práce je nevyhnutná a veľmi prospešná,“ povedal Jaroslav Grygar zo spoločnosti Whirlpool Slovakia.

V spoločnosti U. S. Steel Košice rozbehli projekt zameraný na zamestnávanie rómskych mužov. Projekt neskôr rozšírili aj o prácu s ich deťmi. Projekt preto zahrnul aj prácu s učiteľmi či vedúcimi pracovníkmi spoločnosti. "Bolo zrejmé, že efektivita za­mestnanca závisí aj od dobrého rodinného a sociálneho zázemia," Simona Fiabáne, PR manažérka Nadácie Pontis.

Podľa Barbory Pálešovej z Nadácie Pontis ľudia z vylúčených prostredí potrebujú cítiť stabilitu, ktorá je pre nich veľmi motivujúca. „Zo skúseností vyplýva, že pracovníci z vylúčených komunít oceňujú ústretový a férový prístup zamestnávateľa, ktorý sa potom odzrkadlí na ich aktívnom prístupe k práci,“ vysvetlila Pálešová.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.