Levoča, 30.01.2016 SPRÁVY

EDUARD ČONKA: Myslím si, že prišiel čas ponúknuť svoje zručnosti a skúsenosti.

Gipsy Television predstavuje ďalšieho kandidáta na poslanca NR SR. Eduard Čonka je známou tvárou. Väčšine Rómov, ktorá sa zaoberá riešením rómskej problematiky, ho predstavovať netreba. Čonka kandiduje za stranu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

Meno a priezvisko: Eduard Čonka

Trvalý pobyt: Levoča

Ukončené najvyššie vzdelanie: Mgr.

Rodinný stav: 2 deti

Kandidát na poslanca NR SR: Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), č. 60

 

Prečo ste sa rozhodli vstúpiť do politiky?

S ľuďmi pracujem skoro cely život, asi od roku 1993 v sociálnej oblasti. Spomínam si na moje začiatky  dobrovoľníctva v práci s chudobnými ľuďmi a bez rozdielu národnosti. Tesné začiatky po roku 1990 a prvé zmeny, ktoré priniesla demokracia vo verejnom živote bola pre veľa ľudí zložitá. Sám som v niektorých procesoch, či papierovačkách maturoval, a sám som sa učil ak som chcel niekomu pomôcť. Neskôr som inicioval vznik pár neformálnych skupín, ale zakladal som aj občianske združenia, ktoré sa venovali pomoci občanom pri ich problémoch. Realizovali sme veľa komunitných aktivít na Spiši. Začal som byť viditeľný mojimi aktivitami a začal som spolupracovať so samosprávami ako konzultant pri riešení aj menšinovej problematiky. Pracoval som pre výrazne mimovládky, ktoré realizovali najväčšie projekty v tej dobe. Neskôr som pracoval na projektoch viacerých ministerstiev ako štátny úradník, ale tiež pre Úrad vlády Slovenskej republiky. K hodnoteniu rôznych projektov ma prizývali mimovládky,  aj verejné a štátne inštitúcie ako jedného z odborníkov na sociálnu problematiku v rôznych témach. Myslím si, že preto prišiel čas ponúknuť svoje zručnosti a skúsenosti aj v politike na národnej úrovni. Ak by som to mal zhrnúť tak skúsenosti, vzdelanie a už aj vek na to mám. 


Prečo danú situáciu zmeníte práve vy?

Za posledných 23 rokov pôsobenia ako odborníka v rôznych zamestnaniach, ako aj pri mojich občianskych aktivitách som spoznal danú problematiku veľmi dobre a mám veľa návrhov, aj konkrétne riešenia. Verím, že budem prínosom pre Slovensko a jej obyvateľov.

Myslíte si, že vám k tomu pomôže politická strana, za ktorú kandidujete?: 

Strana, ktorá mi dala ponuku sa posledné roky aktívne venuje sociálnej problematike a menšinovej politike, ako aj iným témam. Za posledné štyri roky som mal možnosť byť súčasťou aktivít strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Keď som prijímal ich ponuku, vedel som, že môžem prispieť k riešeniam, ktoré Slovensko potrebuje.

Viete aké majú Rómovia na Slovensku problémy?

Problémov je široké spektrum a ich riešenia sú obtiažne avšak nie neriešiteľné. Mojimi prioritami, ktorým sa chcem venovať je zamestnanosť, bývanie a vzdelávanie. Tu by som rád využil svoje skúsenosti, ale aj skúsenosti zo zahraničia, prispôsobené naším pomerom. Samozrejme sa na to viažu aj iné témy, ktoré sa nedajú odlúčiť pri komplexných riešeniach v rómskych komunitách.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.