27.12.2020 SPRÁVY

Dávid Pecha aj svedkovia incidentu tvrdia, že policajta nenapadol. Mužovi hrozí vysoký trest.

Foto: Gipsy Television

Dvaja muži z obce Roškovce v levočskom okrese prišli do potýčky s policajnou hliadkou. Tá totiž preverovala údajnú krádež dreva. Mladíci, ale tvrdia ju mali vyvolať samotní policajti. Rómovia sa sťažujú na ich neprimeraný zásah.

„Tu stáli policajti a opýtali sa ma odkiaľ mám drevo. Potom vyšiel z domu môj brat a povedal mi, aby som s policajtmi nešiel. Chceli, aby som im šiel do lesa ukázať odkiaľ som to drevo zobral." Takto opisuje Jozef Pecha ako vznikol incident medzi dvomi bratmi a policajnou hliadkou.

„Hliadka Obvodného oddelenia Policajného zboru v Levoči vykonávala služobnú činnosť zameranú na preverenie podozrenia z krádeže drevnej hmoty v obci Doľany časť Roškovce,“ povedala pre Gipsy Television Jana Ligdayová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Prešove.

Polícia si mala do muža udrieť

Jeden z bratov Jozef Pecha tvrdí, že policajti ho následne zobrali k ich autu. Nasadiť mu mali putá a taktiež ho mali udrieť do rebier. "Tu ma udreli dvakrát. Vy ste im niečo urobili? Nie, nič. Prečo vás teda mali udrieť? Pretože som odmietol ísť s nimi do lesa, ukázať im odkiaľ mám to drevo,“ povedal Pecha pre Gipsy Television.

Polícia priznáva, že použila donucovacie prostriedky voči obom mužom. Jeden mal údajne ukradnúť drevo a druhý, Dávid Pecha, mal napadnúť člena policajnej hliadky. „Je tu veľa očitých svedkov, ktorí videli, že policajta vonku nikto neudrel. To policajt šiel do domu sám a on ho aj prvý udrel," tvrdí svedkyňa incidentu Svetlana Oračková.

Jednému z bratov hrozí vysoký trest

„Ja som nevinný, ja som ich neudrel. Áno, vyhrážal som sa im, ľutujem to. Ja som v tom strese nevedel, čo rozprávam, keď brata bili. Kto by v dnešnej dobe ostal stáť, keď by videl, že vám policajti bijú vlastného brata? Každý by sa brata zastal,“ povedal Dávid Pecha.

Podľa tvrdení tamojších obyvateľov, do domu mali vojsť štyria policajti, ktorí údajne zbili Dávida Pechu. Na niektorých členov jeho rodiny zase mali vytiahnuť slzný plyn. „Použitie donucovacích prostriedkov bolo nadriadeným vyhodnotené ako oprávnené,“ uviedla Jana Ligdayová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Prešove.


Na fotografii je Dávid Pecha. Foto: Gipsy Television

Voči Dávidovi Pechovi je vedené trestné stíhanie za obzvlášť závažný trestný zločin, útok na verejného činiteľa. „Neviem, čo so mnou bude a ako vyhodnotia moju zápisnicu, lebo to poslali do Spišskej Novej Vsi na prokuratúru. Hrozí Vám, že pôjdete do väzenia? Asi, neviem. Ale aj keď pôjdem, tak za vyhrážanie a toto, čo som nespáchal mi hrozí 12 až 25 rokov?," dodal Dávid Pecha.

Za trestné činy spáchané v čase núdzového stavu možno uložiť prísnejšie tresty. Polícia na to upozornila na sociálnej sieti. „Pri najčastejšie sa vyskytujúcich trestných činoch, ako je napríklad ublíženie na zdraví, krádež, sprenevera či podvod, je počas trvania núdzového stavu trestná sadzba stanovená na desať až 15 rokov, pri trestnom čine útoku na verejného činiteľa 12 až 20 rokov, pri trestnom čine všeobecného ohrozenia na 20 až 25 rokov,“  uviedla pred časom polícia na sociálnej sieti.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.