14.11.2023 SPRÁVY

Čo vláda napísala v programovom vyhlásení o Rómoch?

Foto: Gipsy Television

Vláda predstavila a schválila svoje programové vyhlásenie. Osobitnú, krátku, časť venovala Rómom. 

"Vláda si plne uvedomuje, že marginalizované komunity, osobitne rómska, sú vystavené prejavom a prístupom, ktoré nemajú miesto vmodernej demokratickej spoločnosti, tieto prejavy a prístupy odmieta," píše sa v úvode Programového vyhlásenia vlády. 

Tá ale zároveň dodáva, že milióny eur z eurofondov, štátneho rozpočtu a iných zdrojov nepomohli lepšiť životnú úroveň Rómov, ich vzdelanosť či uplatniteľnosť na pracovnom trhu. Vláda zároveň naznačuje možné zneužívanie eurofondov a neefektívne kontroly. 

"Vláda preto nemôže akceptovať stratégiu pomoci marginalizovanej rómskej komunite bez relevantného zhodnotenia účinnosti vynaložených personálnych, inštitucionálnych a finančných kapacít. Vláda je rozhodnutá pokračovať len v takých projektoch a stratégii podpory marginalizovanej rómskej komunity, ktoré sa osvedčili a priniesli merateľný efekt," uvádza sa v Programovom vyhlásení vlády. 

Kabinet Roberta Fica zároveň píše v PVV, že ho bude zaujímať možnosť, obzvlášť motivácie zapojenia členov marginalizovaných skupín do pracovného trhu, ktorý je dnes podľa vlády poznačený nedostatkom pracovnej sily. Vláda v dokumente uviedla, že je pripravená, berúc na zreteľ všetky špecifiká marginalizovanej rómskej komunity, realizovať vo svojej politike k marginalizovaným skupinám filozofiu rovnováhy medzi právami a povinnosťami dotknutých osôb.

Pozrite si zábery z rokovania vlády, pred schválením Programového vyhlásenia.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ricardo Kwiek zúri. Organizátor festivalu v Chomutove ho údajne oklamal.

Nemecký spevák, Ricardo Kwiek, má ťažké srdce na organizátora rómskeho festivalu, ktorý sa uskutočnil uplynulý piatok v Chomutove.