05.03.2020 SPRÁVY

Cirkev dostane od vlády vyše 400.000 eur na podporu pastoračnej práce s Rómami.

Foto: TASR/M. Kapusta

Konferencia biskupov Slovenska dostane od vlády 411.800 eur na podporu pilotných projektov pastoračnej práce v rómskych komunitách. Financie, ktoré vo štvrtok schválil kabinet, budú vyčlenené na mzdové prostriedky, na aktivity a pomôcky potrebné pri vzdelávaní, ako aj na vybudovanie nových a opravu fungujúcich zariadení.

Peniaze by mali pomôcť pastoračnej práci v rómskych komunitách napríklad v lokalitách Jarovnice, Lomnička, Luník IX, Bardejov-Poštárka, Hanušovce nad Topľou, Krížova Ves i Plavecký Štvrtok, takisto pri aktivitách gréckokatolíckej rómskej misie.

Predseda vlády SR Peter Pellegrini a minister financií SR Ladislav Kamenický, ktorí sú predkladateľmi materiálu, upozornili, že v lokalitách, kde sa realizuje systematická formácia Rómov, vykonávajú túto činnosť kňazi či rehoľné sestry popri svojej práci vo svojom voľnom čase.

"Z tohto dôvodu je potrebné prijať systémové opatrenie na podporu práce s Rómami v oblasti formácie a neformálneho vzdelávania, aby mohli byť títo za svoju prácu ocenení a mohli viesť riadny život,“ objasnili.

Poukazujú tiež na to, že rímsko-katolícka cirkev má pripravených ľudí z radov Rómov i nerómov, ktorí sú schopní vykonávať prácu pastoračných asistentov. "V roku 2020 sú schopní zamestnať 30 Rómov, v ďalších nadchádzajúcich rokoch ďalšie desiatky,“ uviedli. "V blízkej budúcnosti cirkev potrebuje zamestnať približne 100 pastoračných asistentov, dnes má zamestnaných päť, a aj títo sú podporovaní z vlastných zdrojov, na ktoré prispievajú samotní Rómovia," dodali.

Predkladatelia si od podpory pastoračnej práce sľubujú pozitívny vplyv nielen na rómske deti a mládež. "Práca s mladými ľuďmi z rómskych komunít pôsobí aj na dospelých ľudí z cieľovej skupiny a tým ich priamo podnecuje k uvedomeniu si vzdelania ako hodnoty, k aktívnemu hľadaniu si zamestnania a k aktívnej participácii na živote miestnej komunity a obce,“ objasnili.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.