03.12.2023 SHOWBIZ

Hviezda 90. rokov Barbara Haščáková (†43) zomrela.

Foto: Ivan Majerský/TASR

Vo veku 43 rokov zomrela 22. novembra na Floride v USA slovenská speváčka Barbara Haščáková. Pre TASR to potvrdil brat zosnulej umelkyne Andrej Haščák. Uviedol, že lekári v nemocnici Memorial Hospital v meste Sarasota, kde žila, určili ako príčinu smrti náhlu cievnu mozgovú príhodu.

"Posledná rozlúčka s Barbarou sa uskutočnila v utorok 28. novembra na miestnej rímskokatolíckej fare. Komorný akt sa konal v prítomnosti najbližšej rodiny a úzkeho okruhu priateľov. V nasledujúcich týždňoch budú jej telesné pozostatky prenesené v urne na Slovensko, pochovaná bude v našich rodných Košiciach," uviedol Haščák. Rodinní príslušníci zosnulej speváčky žiadajú verejnosť, aby rešpektovala skutočnosť, že sú v ťažkej a bolestnej životnej situácii a nerušila ich súkromie.

Hoci speváčku už dlhší čas trápili zdravotné problémy s pankreasom, bolo jej úmrtie pre celú rodinu nepredstaviteľným šokom. "Odišla bez bolesti," uviedla pre TASR smútiaca rodina. Dodáva, že hudba, spievanie a komponovanie boli jej život a napĺňali ju, svojou osobitosťou, charakteristickým hlasom a piesňami rozdávala lásku verným fanúšikom. "Jej piesne a hlas tu pre nás ostávajú a budú nám ju pripomínať. Ďakujeme všetkým, ktorí na ňu myslia s láskou najmä v týchto dňoch a dajú nám možnosť vyrovnať sa s touto zdrvujúcou skutočnosťou v súkromí," dodáva smútiaca rodina.


Haščáková sa narodila 11. decembra 1979 sa v Košiciach. Spevu sa venovala od detstva. Od šiestich rokov sa učila hre na klavír. Jej idolmi boli Michael Jackson a Madonna. Posun v speváckej dráhe nastal vo februári 1994, keď ju pozvali na nahrávanie vokálov pre piesne skupiny Maduar do košického rozhlasu.  Album "I Feel Good" mal veľký úspech, napriek tomu však Barbara a Erik Aresta spoluprácu s Maduarom ukončili. Založili duo McErik a Barbara a v roku 1995 vydali album "U Can´t Stop". Album mal úspech a na tento nadviazal ďalší album "Second" v roku 1996. V máji '99 na VIII. medzinárodnom festivale "Majova Nutka" v poľskom meste Czenstochowa získala Barbara Grand Prix za pieseň "Môj Exupéry". Jej sólovú spevácku dráhu prezentujú tri albumy "Barbara" (1997), "Ver že ja" (1999) a kompilácia "Moje naj..." (2002). V roku 1999 vycestovala do USA, kde ostala žiť. V Spojených štátoch vydala albumy "Secrets of Happiness" a "Christmas album". V roku 2006 vydala album "Me & My Music". 

Barbara Haščáková v minulosti podporila podujatie rómska superstar, ktorý pred niekoľkými rokmi organizovalo v Trebišove občianske združenie Roma Production. To teraz stojí za festivalom Gypsy Fest, ktoré organizuje v Bratislave. "Pamätám si, že bola doma, pricestovala na Slovensko. My sme práve vtedy chystali talentovú súťaž. Napísal som som jej a súhlasila, že nám príde zaspievať. Mala jednu požiadavku, domáce koláče. Tie sme jej dali upiecť a pamätám si, že jej chutili. Bola veľmi milá," spomína na spevácku hviezdu Jozef Šivák, šéf občianskeho združenia Roma Production. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.