08.08.2023 SHOWBIZ

Esma Redžepova: Keby žila, dnes by mala 80 rokov. Čo ste o legende nevedeli?

Foto: E. Redžepova

Dnes by svet mohol oslavovať 80. narodeniny jednej z najvýraznejších postáv macedónskej hudby - Esmi Redžepovej. Esma, ktorá nás bohužiaľ opustila pred niekoľkými rokmi, je stále živo pripomínaná ako kráľovná rómskej hudby a ako jedna z najväčších hudobných ikon.

Esma Redžepova Teodosievska sa narodila 8. augusta 1943 v Skopje. Už od mladosti sa jej život točil okolo hudby. Jej hlas, prenikavý a vášnivý, sa stal nezameniteľným znakom rómskej hudby nielen v Macedónsku, ale aj mimo jeho hraníc. Esma bola nie len talentovanou speváčkou, ale aj vášnivou obhajkyňou práv Rómov a bojovala za ich integráciu do spoločnosti.

Redžepova za svoju kariéru nahrala viac ako 500 piesní a účinkovala v niekoľkých filmoch. Jej piesne, ako "Čaje Šukarije" alebo "Dželem, Dželem" sú dodnes synonymom pre rómsku hudobnú tradíciu. Jej zásluhy však siahajú ďaleko za hudobný svet. Esma a jej manžel Stevo Teodosievski adoptovali a vychovávali viac ako 40 detí, často z marginalizovaných rómskych komunít, a poskytli im vzdelanie a lepšie životné podmienky.

Osobitný dôraz kládla na význam hudby vo vzdelávaní a jej schopnosti prelomiť kultúrne a sociálne bariéry. Esma bola nielen speváčkou, ale aj aktivistkou, matkou a symbolom nádeje pre mnohých. 

Hoci Esma Redžepova medzi nami už nie je, zomrela vo veku 73 rokov, jej odkaz a hudba budú navždy žiť. Jej príspevok k hudbe a spoločnosti je totiž nesmrteľný. Pripomeňme si jej nesmrteľné melódie, vášeň a odhodlanie, ktoré zanechala svetu.

Redžepova koncertovala aj na Slovensku.

Speváčku Esmeu Redžepovu mohli vidieť Slováci v roku 2010. Vtedy vystúpila v Trebišove v rámci festivalu Gypsy Fest. Práve tam nám poskytla rozhovor, ktorý bol súčasťou dokumentárneho filmu o festivale.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ricardo Kwiek zúri. Organizátor festivalu v Chomutove ho údajne oklamal.

Nemecký spevák, Ricardo Kwiek, má ťažké srdce na organizátora rómskeho festivalu, ktorý sa uskutočnil uplynulý piatok v Chomutove.