08.08.2023 SHOWBIZ

Esma Redžepova: Keby žila, dnes by mala 80 rokov. Čo ste o legende nevedeli?

Foto: E. Redžepova

Dnes by svet mohol oslavovať 80. narodeniny jednej z najvýraznejších postáv macedónskej hudby - Esmi Redžepovej. Esma, ktorá nás bohužiaľ opustila pred niekoľkými rokmi, je stále živo pripomínaná ako kráľovná rómskej hudby a ako jedna z najväčších hudobných ikon.

Esma Redžepova Teodosievska sa narodila 8. augusta 1943 v Skopje. Už od mladosti sa jej život točil okolo hudby. Jej hlas, prenikavý a vášnivý, sa stal nezameniteľným znakom rómskej hudby nielen v Macedónsku, ale aj mimo jeho hraníc. Esma bola nie len talentovanou speváčkou, ale aj vášnivou obhajkyňou práv Rómov a bojovala za ich integráciu do spoločnosti.

Redžepova za svoju kariéru nahrala viac ako 500 piesní a účinkovala v niekoľkých filmoch. Jej piesne, ako "Čaje Šukarije" alebo "Dželem, Dželem" sú dodnes synonymom pre rómsku hudobnú tradíciu. Jej zásluhy však siahajú ďaleko za hudobný svet. Esma a jej manžel Stevo Teodosievski adoptovali a vychovávali viac ako 40 detí, často z marginalizovaných rómskych komunít, a poskytli im vzdelanie a lepšie životné podmienky.

Osobitný dôraz kládla na význam hudby vo vzdelávaní a jej schopnosti prelomiť kultúrne a sociálne bariéry. Esma bola nielen speváčkou, ale aj aktivistkou, matkou a symbolom nádeje pre mnohých. 

Hoci Esma Redžepova medzi nami už nie je, zomrela vo veku 73 rokov, jej odkaz a hudba budú navždy žiť. Jej príspevok k hudbe a spoločnosti je totiž nesmrteľný. Pripomeňme si jej nesmrteľné melódie, vášeň a odhodlanie, ktoré zanechala svetu.

Redžepova koncertovala aj na Slovensku.

Speváčku Esmeu Redžepovu mohli vidieť Slováci v roku 2010. Vtedy vystúpila v Trebišove v rámci festivalu Gypsy Fest. Práve tam nám poskytla rozhovor, ktorý bol súčasťou dokumentárneho filmu o festivale.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.