Bratislava, 13.3.2014 SPRÁVY

SOCIÁLNE: Múku a cestoviny budú rozdávať chudobným aj tento rok

foto Gipsy Television

Slovensko dostane od EÚ takmer 49 miliónov eur na to, aby pomohlo najchudobnejším Slovákom. Koordinátorom je Ministerstvo práce, ktoré už dolaďuje posledné detaily. 

Pred dvoma rokmi mali nárok na potravinovú pomoc dôchodcovia s mesačnými penziami do 305 eur, deti v náhradnej rodinnej starostlivosti, poberatelia dávok v hmotnej núdzi a ľudia na hranici životného minima. Maximálny limit pre jednu osobu bol 20 kíl pšeničnej hladkej múky a 20 kilogramov bezvaječných cestovín. Dokopy sa rozdali potraviny v hodnote asi päť miliónov eur. 



Ako však bude vyzerať tá tohtoročná, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zatiaľ nevedelo povedať. "Návrh nariadenia o Fonde európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby umožňuje poskytovať nielen potravinovú ale aj materiálnu pomoc. Presné určenie tovaru resp. potravín, ktoré budú distribuované budú definované v priebehu nasledujúcich 2-3 mesiacov," uviedla pre Gipsy Television, Veronika Husárová z tlačového odboru Ministerstva práce. 



Na obdobie 7 rokov dostane Slovensko takmer 49 miliónov eur. Ročne tak štát bude môcť minúť na najchudobnejších ľudí približne 7 miliónov. V minulosti však vznikli problémy s distribúciou múky a cestovín. "Program bude realizovaný prostredníctvom partnerských organizácií, ktoré budú vybrané podľa objektívne nastavených kritérií v rámci operačného programu, tak aby sa nepríjemná situácia z minulosti nezopakovala. Tieto organizácie sa budú priamo podieľať na distribúcii pomoci konečným prijímateľom, čiže najodkázanejším osobám, a zároveň budú vykonávať aj sprievodné opatrenia na podporu sociálneho začlenenia," dodala pre Gipsy Televion Husárová. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Rómovia nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Aká je realita?

Nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Toto si vraj majorita myslí o Rómoch. Tvrdia to odborníci aj osobnosti, ktorých sme sa pýtali na ich skúsenosti. 

Showbiz

Zbalil si kufre a odišiel bývať do Španielska. Navštívili sme Igora Kmeťa mladšieho.

Igor Kmeťo mladší urobil vo svojom živote zásadnú zmenu. Zbalil si kufre a odišiel bývať do Španielska. Čo je dôvodom sa dozviete v reportáži.