30.06.2021 SPRÁVY

Školská inšpekcia si posvieti na komisionálne skúšky aj prepadávanie žiakov.

Foto: TASR

Školský rok končí na Slovensku viac ako 700.000 detí, 56.000 bolo prvákov. Štátna školská inšpekcia bude prísne kontrolovať komisionálne skúšky a prepadávanie žiakov, aby deti ročník opakovali len v nevyhnutných prípadoch. Pri príležitosti ukončenia školského roka to uviedol minister školstva Branislav Gröhling.

Tento týždeň sa tiež začalo s kontrolami škôl, počas ktorých sa overuje spôsob vyhodnocovania výsledkov žiakov, aby nedochádzalo k zbytočným opakovaniam ročníka. Minister nepredpokladá, že tento rok prepadne viac žiakov ako zvyčajne, číslo by tak podľa neho nemalo presiahnuť 10.000 detí. "Na budúci rok budeme predpripravovať jednotlivé opatrenia, aby sme znižovali počet detí, ktoré musia opakovať ročník," dodal minister.

Zdôraznil, že kontrolami a výzvami sa snažia motivovať školy, aby školské výsledky každého dieťaťa posudzovali samostatne. "Štátna školská inšpekcia bude kontrolovať jednotlivé triedy a komisionálne skúšky a skontrolujeme ich aj spätne, teda vlaňajšie prepadnutia. Už sú návrhy na pokuty a samostatné riešenia," priblížil Gröhling.

Minister zároveň vyzval rodičov, aby nezaočkované deti nebrali na dovolenku do zahraničia. Podľa jeho slov, o dva týždne výjazdový intervenčný tím pôjde do jednej z osád s rómskou menšinou, kde bude očkovať obyvateľov osady a deti od 12 rokov. "Aby sme aj takto pripravili prostredie na september, kedže v sociálne slabších prostrediach dištančné vzdelávanie nefungovalo plnohodnotne," uviedol minister Gröhling.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.