RUMUNSKO: Za riešenie rómskej otázky je zodpovedná celá Európa

Bukurešť 29. júla 2010 (TASR) - Rumunský premiér Emil Boc dnes vyhlásil, že za milióny Rómov v Európe sú zodpovedné všetky krajiny kontinentu.

 

Podľa Boca majú európske krajiny "spoločné záväzky" voči Rómom, ktorí čelia rozsiahlej diskriminácii. Ako podotkla tlačová agentúra AP, v Rumunsku žije približne milión Rómov, čo je viac ako v ktorejkoľvek inej európske krajine.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy v stredu nariadil vyhostenie rómskych ilegálnych prisťahovalcov a odstránenie ich prechodných táborov. Mnoho Rómov vo Francúzsku pochádza z Rumunska a Bulharska.
Francúzska vláda obvinila Rumunsko, že nenapĺňa svoje záväzky pre riešenie rómskeho problému. Boc to odmieta s tým, že v Rumunsku funguje úrad splnomocnenca na integráciu rómskej komunity.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Rómovia nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Aká je realita?

Nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Toto si vraj majorita myslí o Rómoch. Tvrdia to odborníci aj osobnosti, ktorých sme sa pýtali na ich skúsenosti. 

Showbiz

Zbalil si kufre a odišiel bývať do Španielska. Navštívili sme Igora Kmeťa mladšieho.

Igor Kmeťo mladší urobil vo svojom živote zásadnú zmenu. Zbalil si kufre a odišiel bývať do Španielska. Čo je dôvodom sa dozviete v reportáži.