18.04.2020 SPRÁVY

Smutná správa. Obľúbený diakon Michal Horváth zomrel.

Foto: TASR

Už ako dieťa navštevoval kostol, spolu so svojou rodinou. Presvedčenie, že chce byť kňazom preto bolo už v ňom. Michal Horváth vyštudoval 4-ročný odbor na Strojníckej škole v Košiciach. 

Michal Horváth povedal pred piatimi rokmi pre RTVS, že z domu vždy odchádzal vždy o pol šiestej ráno. Dôvodom bolo to, aby pred vyučovaním stihol ísť na omšu do kostola. "Počas celej omše som tam sedel. Sadal som si vždy dopredu. Tak to vo mne rástlo a cítil som sa vtedy aj dobre."

Po skončení školy, Michal Horváth šiel na vojenčinu. Keď sa z nej vrátil, tak sa oženil. Už v tom čase, čiže počas totality, sa venoval práci s deťmi a mládežou. Rozprával im aj o Bohu. "Manželka raz počula výzvu pána farára, že sa môžu prihlásiť tí, ktorí majú záujem vyučovať náboženstvo. Ona mi povedala, aby som sa prihlásil. Tak som to urobil," vysvetlil Horváth ako vyvíjala jeho cesta k Bohu. Horváth následne absolvoval kurz.

Pre diakona rímskokatolíckej cirkvi, Michala Horvátha bolo osudové stretnutie s Bernardom Boberom, súčasným rímskokatolickým arcibiskupom košickej arcidiecézy. Bober je zároveň predsedom Rady pre pastoráciu Rómov a menšín Konferencie biskupov Slovenska. "On ma v tom podporoval a povedal mi, choď ďalej a študuj teológiu pretože ja vidím, že v tebe niečo je. Budeš diakonom. Je to prvý stupeň sviatosti kňažstva." (Duchovný s neúplným teologickým vzdelaním. Je oprávnený sobášiť, krstiť, pochovávať, pozn. redakcie).


(Na fotografii: M. Horváth a B. Bober. Zdroj: TASR)

Michal Horváth bol diakonom vo farnosti v Hanušovciach nad Topľou. Pracoval s tamojšou rómskou komunitou, ale i s ľuďmi z okolitých obcí. Organizoval pre Rómov návštevy pútnických miest. Veriaci si ho vždy budú pamätať ako pozitívneho, usmiateho a ako vtipného človeka, ktorý mal rád ľudí a život. Česť jeho pamiatke. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.