23.04.2021 Správy

Radek Banga sa za svoje výroky Rómom ospravedlnil.

Foto: R. Banga

Radek Banga sa po svojich výrokoch na adresu Rómov ospravedlnil všetkým, koho sa jeho slová dotkli.

"Dovolím si tvrdiť, že 30% rómskych rodín používa svoje deti ako nástroj na prežitie a od detstva ich vedú k tomu, aby boli rukojemníkmi. Nebojujeme s deťmi, bojujeme s rodičmi. Vzdelávanie rómskych detí musí byť pre rodičov prioritou," povedal spevák Radek Banga v rozhovore pre DV TV.

Po tomto vyjadrení sa na speváka strhla vlna kritiky. Českí Rómovia mu na protest nahrávali videa v ktorých vyvracali uvedené informácie. Mnohí od speváka požadovali ospravedlnenie. "Uvedomujem si, že pár viet v rozhovore na DVTV, ktorý som vybral z kontextu osobného príbehu, ktorý opisujem v mojej knihe, sa možno niekoho dotklo. Tým z vás, ktorí si to mylne premietli na seba, i keď bolo povedané, že ide o skúsenosť len z niektorých jednotlivých rómskych rodín, sa samozrejme ospravedlňujem," uviedol Radek Banga.

Banga zároveň uviedol, že sporný výrok, rovnako ako jeho kniha, bol mnohými ľuďmi prekrútený, vytrhnutý z kontextu, čo si ľudia v konečnom dôsledku vyložili a pochopili zle. "Niektoré závažné okolnosti ma preto podnietili k tomuto vyjadreniu," uviedol Banga. 

Spevák, ktorý má slovenské korene priznáva, že nebolo možné neprehliadnuť výlevy drzých, nenávistných komentárov na jeho osobu. "Číslo, ktoré som uviedol v DVTV, nevychádzalo zo žiadnych štatistík, ale z mojich osobných poznatkov, ktoré som získal počas aktívnej desaťročnej preventívnej činnosti, ktorá bola podľa môjho názoru viditeľná," dodal Banga.

Rómovia poslali R. Bangovi odkazy, vypočujte si ich!



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Mária Pavlijová: Prvá rómska baletka, ktorá si splnila svoj tanečný sen.

Balet je pre mnohých ľudí symbolom elegancie, krásy a náročného umenia. No pre Máriu Pavlijovú je balet viac než len tanec – je to spôsob života, ktorý jej otvoril dvere na medzinárodnú scénu. Mária je zrejme prvou rómskou baletkou na Slovensku, a hoci jej cesta nebola vždy jednoduchá, vďaka svojmu talentu a vytrvalosti dosiahla uznanie nielen doma, ale aj v zahraničí.

Showbiz

Minúta pravdy s Tomášom Botlóm: Toto ešte nikto neurobil.

V našej rubrike Minúta pravdy sme vyspovedali speváka Tomáša Botlóa, ktorý mal za úlohu v priebehu jednej minúty odpovedať na rôzne otázky. Ako sa mu darilo?