13.11.2023 SPRÁVY

Novým rómskym splnomocnencom je Alexander Daško.

Foto: Dennik N/ Daniel Vražda

Novým splnomocnencom vlády SR pre rómske komunity sa stal Alexander Daško. Vláda v pondelok schválila jeho menovanie. Funkcie sa ujme v utorok, 14. novembra. 

Alexander Daško sa narodil v osade v Čiernom Balogu ako najmladší z 13 detí. V chatrči nežil, jeho otca považovali za tamojšieho vajdu. 

Daško ukončil konzervatórium v Žiline. Neskôr absolvoval štúdium na Pedagogickej fakulte Univerzity Mateja Bela. V Banskej Bystrici pravidelne organizuje podujatie - festival Cigánsky oheň. Má vlastnú hudobnú školu pre talentované rómske i nerómske deti SZUŠ - LAVUTA.

Daško kandidoval v komunálnych voľbách v roku 2018 za koalíciu Smer-SR, SNS na post mestského poslanca. O dva roky neskôr kandidoval aj za poslanca NR SR. Na kandidátke Smeru bol na 127 mieste. Dostal  ocenenia, napríklad od nadácie Úsmev ako dar, od Otta von Habsburga či aj šéfa ruskej dumy Borisa Grizlova. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.