13.11.2023 Správy

Novým rómskym splnomocnencom je Alexander Daško.

Foto: Dennik N/ Daniel Vražda

Novým splnomocnencom vlády SR pre rómske komunity sa stal Alexander Daško. Vláda v pondelok schválila jeho menovanie. Funkcie sa ujme v utorok, 14. novembra. 

Alexander Daško sa narodil v osade v Čiernom Balogu ako najmladší z 13 detí. V chatrči nežil, jeho otca považovali za tamojšieho vajdu. 

Daško ukončil konzervatórium v Žiline. Neskôr absolvoval štúdium na Pedagogickej fakulte Univerzity Mateja Bela. V Banskej Bystrici pravidelne organizuje podujatie - festival Cigánsky oheň. Má vlastnú hudobnú školu pre talentované rómske i nerómske deti SZUŠ - LAVUTA.

Daško kandidoval v komunálnych voľbách v roku 2018 za koalíciu Smer-SR, SNS na post mestského poslanca. O dva roky neskôr kandidoval aj za poslanca NR SR. Na kandidátke Smeru bol na 127 mieste. Dostal  ocenenia, napríklad od nadácie Úsmev ako dar, od Otta von Habsburga či aj šéfa ruskej dumy Borisa Grizlova. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Mária Pavlijová: Prvá rómska baletka, ktorá si splnila svoj tanečný sen.

Balet je pre mnohých ľudí symbolom elegancie, krásy a náročného umenia. No pre Máriu Pavlijovú je balet viac než len tanec – je to spôsob života, ktorý jej otvoril dvere na medzinárodnú scénu. Mária je zrejme prvou rómskou baletkou na Slovensku, a hoci jej cesta nebola vždy jednoduchá, vďaka svojmu talentu a vytrvalosti dosiahla uznanie nielen doma, ale aj v zahraničí.

Showbiz

Minúta pravdy s Tomášom Botlóm: Toto ešte nikto neurobil.

V našej rubrike Minúta pravdy sme vyspovedali speváka Tomáša Botlóa, ktorý mal za úlohu v priebehu jednej minúty odpovedať na rôzne otázky. Ako sa mu darilo?