FRANCÚZSKO: Eurokomisárka Redingová urobila "kopanec"

Paríž 15. septembra 2010 (TASR) - Francúzsky minister pre európske záležitosti Pierre Lellouche obvinil dnes eurokomisárku Viviane Redingovú, že urobila "kopanec", keď prirovnala francúzsku politiku deportácií Rómov k udalostiam v druhej svetovej vojne.

Vyjadril sa vo vysielaní rádia RTL. "Tón, ktorý zaujala k tejto záležitosti...tak sa nehovorí k veľkému národu," zdôraznil. Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre spravodlivosť, základné práva a občianstvo Viviane Redingová pohrozila v utorok Francúzsku súdnym procesom pre deportácie Rómov do Bulharska a Rumunska. "To, ako si ... počína francúzska vláda, je hanbou.... Som presvedčená, že (Európska) komisia nemá inú možnosť, než podniknúť právne kroky, a to hneď v dvoch prípadoch. Jedným je diskriminačné správanie Francúzska voči určitej komunite, druhým je previnenie sa proti smernici o voľnom pohybe osôb v rámci (Európskej) únie.

Moja trpezlivosť je v koncoch, čo je veľa, to je veľa. Som šokovaná - Európa zažíva niečo, čo som si myslela, že počas druhej svetovej vojny zažila naposledy," povedala v utorok Redingová. Počas druhej svetovej vojny bolo v nacistických koncentračných táboroch povraždených na 500.000 Rómov. Francúzsko od začiatku tohto roka deportovalo z krajiny vyše 8000 zahraničných Rómov.

Fotogaléria:

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Mária Pavlijová: Prvá rómska baletka, ktorá si splnila svoj tanečný sen.

Balet je pre mnohých ľudí symbolom elegancie, krásy a náročného umenia. No pre Máriu Pavlijovú je balet viac než len tanec – je to spôsob života, ktorý jej otvoril dvere na medzinárodnú scénu. Mária je zrejme prvou rómskou baletkou na Slovensku, a hoci jej cesta nebola vždy jednoduchá, vďaka svojmu talentu a vytrvalosti dosiahla uznanie nielen doma, ale aj v zahraničí.

Showbiz

Minúta pravdy s Tomášom Botlóm: Toto ešte nikto neurobil.

V našej rubrike Minúta pravdy sme vyspovedali speváka Tomáša Botlóa, ktorý mal za úlohu v priebehu jednej minúty odpovedať na rôzne otázky. Ako sa mu darilo?