21.05.2020 Zaujímavosti

Zverejnili nové fotografie z dolapenia nacistického zločinca Eichmanna.

Foto internet

Izraelská vnútorná tajná služba Šin Bet zverejnila nové fotografie týkajúce sa operácie, počas ktorej pred 60 rokmi v Argentíne chytili jedného z najhľadanejších nacistických zločincov Adolfa Eichmanna. 

Na doposiaľ nezverejnených záberoch vidno vybavenie použité pri operácii z mája 1960. Sprístupnená bola aj časť súvisiacej korešpondencie služby Šin Bet. Na jednej z fotografii vidno koženú tašku s malým otvorom. V nej bol počas operácie schovaný fotoaparát, ktorým agenti tajne fotografovali Eichmanna.

Zverejnený bol aj pôvodný záznam z operácie spolu s prvou fotografiou Eichmanna zhotovenou skrytou kamerou. "Išlo o komplexnú operáciu... realizovanú ďaleko od územia Izraela, v cudzom a neznámom prostredí, ktorá stála na dôkladnom a presnom operačnom plánovaní," uviedol v štvrtkovom vyhlásení riaditeľ Šin Betu Nadav Argaman.

Tajná taška na fotoaparát, ktorú používali agenti Mossadu počas zajatia Adolfa Eichmanna. Zdroj: Shin Bet

Adolf Eichmann bol jedným z hlavných strojcov holokaustu, ku ktorému došlo v nacistickej Tretej ríši a ňou okupovaných krajinách. Po zadržaní a únose z Argentíny Eichmanna postavili pred súd v Jeruzaleme a v máji 1962 bol popravený obesením. Jeho popol napokon rozsypali nad morom mimo izraelských teritoriálnych vôd.

Prevádzkový denník, v ktorom bol Adolf Eichmann prvýkrát vyfotografovaný tajnou kamerou. Zdroj: Shin Bet

Na Eichmannovom dolapení v Argentíne, kde roky žil pod falošnou identitou, a jeho následnom tajnom leteckom prevoze do židovského štátu sa podieľali agenti Šin Betu spolu s ďalšou izraelskou tajnou službou Mosad.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.