19.12.2020 Zaujímavosti

V Taliansku otvoria zreštaurované mauzóleum prvého rímskeho cisára.

Mauzóleum prvého rímskeho cisára Augusta, ktoré je jednou z najvýznamnejších pamiatok Ríma, po desaťročiach zanedbaného stavu zreštaurovali a na budúci rok ho znova sprístupnia verejnosti.

Mauzóleum je najväčšou hrobkou s kruhovým pôdorysom na svete a postavili ho v roku 28 pnl. neďaleko brehov rieky Tiber na uloženie ostatkov Augusta a jeho následníkov vrátane cisárov Tiberia, Caligulu a Claudia. "Ide o historický okamih," povedala v piatok novinárom starostka Ríma Virginia Raggiová a dodala, že lokalitu sprístupnia turistom 1. marca, pričom vstup bude bezplatný do 21. apríla, keď si mesto pripomína svoje založenie v roku 753 pnl.

"Opätovné otvorenie takejto pamiatky je signálom nádeje v čase, keď sa s dobrou vierou pozeráme do budúcnosti napriek neistotám spojeným s pandémiou. Musíme pracovať pre budúcnosť a zachovávať svoje tradície," podotkla Raggiová.

Mauzóleum prešlo po rozpade Rímskej ríše mnohými zmenami - určitý čas bolo pevnosťou, terasovou záhradou i amfiteátrom pre býčie zápasy a ukážky ohňostrojov. Začiatkom minulého storočia ho prestavali na obrovské divadlo pre koncerty a operné predstavenia. Fašistický diktátor Benito Mussolini neskôr nariadil rozobrať jeho hľadisko, keď sa usiloval o obnovu pamiatok starovekého Ríma.

Stavba rokmi chátrala, lokalitu pohltila zeleň a odpadky. Obnova mauzólea stála desať miliónov eur. Pôvodné mramorové obloženie, ktoré zdobilo Augustovu hrobku, bolo vyplienené už pred storočiami, a socha, ktorá sa kedysi týčila nad budovou, je taktiež dlho nezvestná. Návštevníci však budú môcť spoznať dávnu slávu tohto miesta prostredníctvom virtuálnych prehliadok.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.