24.04.2020 Zaujímavosti

V moslimskom svete sa začal pôstny mesiac ramadán.

Foto: Mohamed Hassan

Pre približne 1,6 miliardy moslimov na celom svete sa v piatok začal posvätný pôstny mesiac ramadán. Vzhľadom na karanténne opatrenia súvisiace s koronavírusovou pandémiou sú však mešity v mnohých krajinách zatvorené a zakázané je aj zhromažďovanie sa na verejnosti.

"Bolí ma, že začíname tento mesiac za okolností, ktoré nám zabraňujú modliť sa spolu v mešitách," uviedol saudskoarabský kráľ Salmán vo vyhlásení citovanom tlačovou agentúrou DPA. Panovník v ňom zároveň ocenil zdravotníckych pracovníkov i bezpečnostné zložky a poďakoval sa im za skvelú prácu.

V Saudskej Arábii ležia Mekka a Medina, dve najposvätnejšie miesta islamu. Väčšina arabských krajín vrátane Kuvajtu, Kataru, Tuniska, Libanonu, Egypta, Spojených arabských emirátov (SAE) a sunnitskej moslimskej menšiny v Iraku taktiež ohlásila, že ramadán sa začal v piatok - teda štvrtkovým západom slnka.

Začiatok i koniec islamských mesiacov sa určuje na základe zhliadnutia mesačného novu. Omán oznámil, že polmesiac ešte nebol spozorovaný, takže ramadán sa v tomto sultanáte začne až v sobotu, čiže piatkovým západom slnka. Vo väčšine blízkovýchodných krajín so silným moslimským vplyvom je zavedený prísny zákaz nočného vychádzania a rodinných návštev v súlade s požiadavkami odstupu medzi ľuďmi; týka sa to napríklad Egypta, SAE, Tuniska či Maroka.

Počas ramadánu sa moslimovia musia od brieždenia do súmraku zdržať jedenia, pitia a fajčenia. Pobožní moslimovia tiež vykonávajú špeciálne večerné modlitby známe ako taráwíh, hoci tohto roku sa nebudú môcť uskutočniť v mešitách.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.