22.06.2020 Zaujímavosti

V Maďarsku liečia krvnou plazmou pacientov s koronavírusom.

Terapiu krvnou plazmou v boji proti ochoreniu COVID-19 aplikovali v Maďarsku doposiaľ v 15 prípadoch ťažko chorých pacientov nakazených novým druhom koronavírusu.

Šéf celoštátneho ústavu hematológie a infekčných chorôb Juhopeštianskej nemocnice Centrum István Vályi-Nagy tvrdí, že skúsenosti s touto terapiou výborné. "Z 15 pacientov sa už 13 z ochorenia vyliečilo a opustilo nemocnicu. Ďalší pacient síce tiež opustil nemocnicu, avšak zomrel na komplikácie svojich základných ochorení, a zomrel aj ďalší ťažko chorý pacient, ktorý sa tiež podrobil terapii krvnou plazmou," povedal.

Vályi-Nagy poznamenal, že zatiaľ ide o skúšobnú fázu, ktorú aplikujú v Maďarsku len v prípade veľmi ťažko chorých pacientov. Existujú podľa jeho slov aj vedľajšie účinky takejto liečby. Zistili napríklad, že ochorenie COVID-19 spôsobuje aj problémy zrážania krvi.

Ako dodal, ďalšími alternatívami liečby, ktoré skúšali aj v Maďarsku, sú terapia prostredníctvom steroidov či liečba protizápalovým cytokínom Interleukín 6 (IL6), ktorú aplikovali úspešne v prípade 25 pacientov. Do pondelka stúpol v Maďarsku počet nakazených koronavírusom o osem na 4102. Za uplynulých 24 hodín zomreli dvaja starší ťažko chorí pacienti; počet obetí ochorenia COVID-19 tak stúpol na 572. Z ochorenia sa vyliečilo už 2590 ľudí, pričom počet aktuálne nakazených je podľa údajov stránky koronavirus.gov.hu 940.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.