12.02.2020 Zaujímavosti

V Indonézii ide netopierie mäso na odbyt aj napriek koronavírusu. 

Netopiere, potkany a hady sú na trhoch v niektorých krajinách Ázie stále žiadaným tovarom. Je tomu tak napriek hypotézam, že práve netopier bol posledným článkom v reťazci prenosu nového koronavírusu na človeka.

Ako v stredu informovala agentúra AFP, jednou z týchto krajín je aj Indonézia, kde je netopierie karí tradičným jedlom príslušníkov národa Minhansi, ktorý žije na severe ostrova Sulawesi. Netopier sa v tomto jedle servíruje vcelku - aj s hlavou a krídlami.

William W. Wongsu, odborník na indonézsku kuchyňu, ktorý o nej napísal aj viacero kníh pre AFP vysvetlil, že netopiere sú na severe ostrova Sulawesi vyhľadávaným zdrojom proteínov. Priznal sa, že jeho obľúbeným kúskom netopierieho mäsa sú krídla.

Vo všeobecnosti netopiera vždy najprv opália nad plameňom, aby ho zbavili srsti, potom sa odkostené kúsky mäsa nakrájajú alebo pomelú a dusia v ragú s bylinkami, koreninami a kokosovým mliekom. 

Podľa jednej z hypotéz sa koronavírus rozšíril medzi ľudí z trhu v čínskom meste Wu-chan, kde netopiere predávali ilegálne a bez veterinárnej kontroly. V Indonézii, kde zatiaľ neevidujú žiadnych nakazených koronavírusom, sa netopiere stále predávajú. Aj majiteľ stánku na trhu v meste Tomohun potvrdil, že panika okolo novej choroby nijako neovplyvnila jeho tržby. "Denne bežne predám 40 až 60 kilogramov netopierov," uviedol predavač, pričom dodal, že kilo netopierieho mäsa stojí 60.000 rupií  čo sú v prepočte štyri eurá.

Niektoré reštaurácie v hlavnom meste Jakarta však jedlá, v ktorých býva použité netopierie mäso, stiahli z jedálneho lístka. Aj keď úrady v Jakarte vyzvali trhovníkov, aby z ponuky vyradili netopiere a ďalšie divo žijúce zvieratá, ktoré by mohli byť prenášačmi nákazy, nariadenie sa ignoruje. Podľa AFP sa v Jakarte dajú stále kúpiť napríklad hady i kobria krv. Predavači zákazníkov lákajú na kúpu a presviedčajú ich, že sú dobré pre zdravie, ako liek i ako prevencia proti všetkým chorobám.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.