30.11.2021 Zaujímavosti

Od januára sa budú na Slovensku zálohovať PET fľaše a plechovky.

Foto: Tesco

Do povinného zálohovania PET fliaš a plechoviek zostáva niekoľko týždňov. Reťazec Tesco sa na to pripravuje už niekoľko mesiacov aj prostredníctvom dvoch pilotných projektov v Senci a Nitre. 

V týchto obchodoch od spustenia projektu v tomto roku zákazníci odovzdali do automatov už viac ako 10-tisíc plechoviek a PET fliaš.  „V Tescu sa na povinné zálohovanie PET obalov a plechoviek od nápojov intenzívne pripravujeme. S predstihom sme spustili v obchodoch Tesca v Senci a Nitre pilotný projekt zálohových automatov. Veľmi nás teší, že zákazníci majú o automaty veľký záujem. Hoci automaty ešte nevydávajú zálohu za vrátené PET obaly a plechovky, ľudia takto ekologicky odovzdali už vyše 10-tisíc obalov! Vďaka ich aktívnemu prístupu finančne prispejeme v Nitre a v Senci na obnovu zelene a revitalizáciu zelených plôch za každý vrátený obal,“ uviedla Katarína Pšenáková z komunikačného oddelenia spoločnosti Tesco.

V rámci pilotného projektu v oboch mestách Tesco za každú odovzdanú plastovú fľašu alebo plechovku do zálohovacích zberných automatov podporí výsadbu zelene a revitalizáciu zelených plôch sumou piatich centov v tom meste, kde boli obaly vyzbierané.

Zálohu za odovzdané PET obaly a plechovky od nápojov  vo výške 15 centov začne automat vydávať až od januára budúceho roka. PET automaty pri hypermarketoch v Nitre a v Senci fungujú v takzvanom duálnom móde. Zbierajú nielen plastové PET fľaše a plechovky, ale zákazníci môžu vrátiť aj sklené fľaše a získať vratnú zálohu, tak ako boli zvyknutí doposiaľ.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.