18.03.2020 Zaujímavosti

Nový koronavírus môže prežiť vo vzduchu niekoľko hodín.

Nový koronavírus môže prežiť na povrchoch alebo vo vzduchu niekoľko hodín. Uvádza sa to v štúdii zverejnenej v utorok, ktorú financovala vláda Spojených štátov.

Vedci zistili, že vírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, má podobné stupne životaschopnosti mimo tela ako jeho predchodca, ktorý spôsoboval chorobu SARS - ťažký akútny respiračný syndróm. To znamená, že jedným z faktorov, prečo je súčasná pandémia oveľa rozsiahlejšia než pri SARS-e v rokoch 2002-2003, môže byť väčšia nákazlivosť u ľudí bez príznakov.

Novú štúdiu zverejnil magazín The New England Journal of Medicine a uskutočnili ju vedci z amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, Kalifornskej univerzity v Los Angeles a Princetonskej univerzity. Nový koronavírus, ktorý sa prenáša prevažne kvapôčkami uvoľnenými do vzduchu pri kašľaní alebo kýchaní, je podľa vedcov zistiteľný na plaste a nehrdzavejúcej oceli dva až tri dni a na kartóne aj do 24 hodín.

Tím výskumníkov v rámci štúdie použil rozprašovač na napodobnenie osoby, ktorá kašle alebo kýcha, a zistil, že vírus bol vo vzduchu zistiteľný tri hodiny. Štúdia bola najprv zverejnená minulý týždeň na medicínskej webovej stránke a preverovali ju ďalší kolegovia. Vyvolala veľkú pozornosť a aj kritiku niektorých vedcov, ktorí vyhlásili, že preháňa hrozbu prítomnosti vírusu vo vzduchu. Kritici tiež vyjadrili pochybnosti nad tým, či použitý rozprašovač presne napodobil ľudské kašľanie alebo kýchanie.

Tím vedcov - autorov štúdie NEJM, urobil podobné testy aj pri víruse SARS a dospel k záveru, že oba vírusy sa správajú podobne. Avšak ich podobná schopnosť prežitia nedáva vysvetlenie, prečo sa pri pandémii nového koronavírusu nakazilo takmer 200.000 ľudí a zomrelo takmer 8000 ľudí, kým pri epidémii SARS sa infikovalo okolo 8000 osôb a zomrelo takmer 800 osôb.

"To naznačuje, že odlišnosti v epidemiologických vlastnostiach týchto vírusov pravdepodobne vyplývajú z iných faktorov. Napríklad z veľkého množstva vírusov v horných dýchacích cestách a z eventuality, že osoby nakazené novým koronavírusom SARS-CoV-2 ho šíria, aj keď sú asymptomatické (bez príznakov)," napísali výskumníci.

Tieto zistenia potvrdzujú odporúčania profesionálov z oblasti verejného zdravia. Tí radia dodržiavať odstup medzi ľuďmi, nedotýkať sa tváre, zakrývať si ústa pri kašľaní alebo kýchaní a často dezinfikovať predmety s použitím čistiacich sprejov alebo utierok.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.