25.02.2022 Zaujímavosti

Martin má zdravotný hendikep a pomáha väzňom. Jeho doterajšiu prácu ocenili.

Martin David má zdravotný hendikep, pomáha nielen väzňom, ale aj chudobným ľuďom distribúciou použitého oblečenia. Nedávno pomáhal aj pri nácvikoch programu pre pápeža Františka na Luníku IX. Aj preto získal ocenenie Dobrovoľník roka v Prešovskom kraji.

Martin David žije v osade a je veľkým príkladom pre svoje okolie. Pomáha väzňom a chudobným. Je pritom otcom šiestich detí a má už aj dve vnúčatá. On sám má zdravotný hendikep, je slabozraký.

„Keď som videl tie chudobné deti na osade, ako sú aj v zime nahé, veľmi mi ich bolo ľúto, bolelo ma to. Tak som začal pomáhať chudobným rodinám. Keď viem, že môžem niekomu pomôcť, cítim pokoj. Ja zoberiem aj od mojich detí a dám cudzím. Čo dostanem, s tým sa podelím. Nechcem si nahromaďovať veľké majetky, ja mám majetok v nebi,“ povedal ocenený dobrovoľník roka v Prešovskom kraji.

Martin preto teraz pomáha iným Rómom objaviť život, vlastnú sebahodnotu, ľudí okolo seba i Boha. Aby našli vlastné uplatnenie v živote. K dobrovoľníctvu ho povzbudzoval aj Martin Mekel, riaditeľ Gréckokatolíckej rómskej misie. Jednou zo zásad, ktoré uplatňuje pri práci s Rómami, je: Keď si dostal, dávaj! Pokladá za mylné, keď sa Rómom iba dáva a nič sa od nich spätne neočakáva. Aj takto si rómska misia vyformovala desiatky, ba stovky rómskych dobrovoľníkov.

„Naša spoločnosť čelí predsudkom, že Rómovia nechcú pracovať. Ja však poznám veľa Rómov, ktorí túžia po dôstojnej práci, mnohí z nich aj pracujú,“ tvrdí Ivana Németová, ktorá dobrovoľníka nominovala a momentálne pracuje ako koordinátorka rómskeho dobrovoľníctva v Inovačnom partnerskom centre, ktoré pôsobí v Prešovskom samosprávnom kraji.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.